5 Mayıs 2024 Pazar

AVEG-KON: Soykırım faillerini lanetliyoruz

Ermeni Soykırımı'nın 109. yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan AVEG-KON, "Bugün toplumsal barışın tesis edilmesi Türk sömürgeciliğinin Ermeni Soykırımı başta olmak üzere Anadolu coğrafyasında gerçekleştirdiği tüm soykırım saldırılarının hesabının sorulmasından geçmektedir" ifadelerini kullandı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), Ermeni Soykırımı'nın 109. yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

24 Nisan 1915'te başlayan soykırımla Ermeni halkının büyük bir zulüm ve kıyıma uğradığı ifade edilen açıklamada, "1915 öncesinde Osmanlı nüfusunun dörtte biri olan Ermeniler, binlerce yıldır yaşadıkları coğrafyadan söküldü, sürgün yollarında katledildi" denildi.

'İNKAR VE SOYKIRIM DEVAM EDİYOR'
Ermeni halkının adalet arayışının 109 yıldır sürdüğü vurgulanan açıklamada, "109 yıl boyunca bu karanlık geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak bir yana, inkar ve soykırım hala devam ediyor. 1915'te Ermenilere bu felaketi yaşatan zihniyet, 109 yıl sonra hala katliamcı politikalarıyla kendisini var etmeye devam ediyor. Soykırım Ermenilerin yalnızca fiziksel varlığını değil, bir bütünlük içerisinde onlara dair olan her şeyi hedef aldı ve hala alıyor. Kültürel varlıkları, yaşadıkları coğrafyadaki bütün izler bu şiddetin hedefi oldu" ifadeleri kullanıldı.

'SOYKIRIM FAİLLERİNİ LANETLİYORUZ'
109. yılında soykırımın inkarla devam ettiği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Bugün toplumsal barışın tesis edilmesi Türk sömürgeciliğinin Ermeni Soykırımı başta olmak üzere Anadolu coğrafyasında gerçekleştirdiği tüm soykırım saldırılarının hesabının sorulmasından geçmektedir. Soykırım ile yüzleşmek tek başına halkların barışının tesis edilmesinin sağlayamayacağı gibi katledilen halklarımıza bir borcumuzdur. Hesap sormanın ilk adımıdır. 1915 ve devam eden yıllarda Ermeniler ile birlikte soykırıma uğrayan Keldani, Süryani ve Pontus Rum halklarından katledilen, kılıç zoruyla dillerini kaybedenleri, topraklarından sürgün edilenleri saygı ile anıyoruz. Soykırım faillerini lanetliyoruz. Soykırımcı faşist Türk sömürgeciliğinden hesap soracağız!"