20 Nisan 2024 Cumartesi

AvEG-Kon: Sivas'ta diri diri yakılanların hesabı mutlaka sorulacaktır

2 Temmuz Sivas Katliamının 25. yılı dolayısıyla açıklama yapan AvEG-Kon, "Sivas'ta diri diri yakılan canlarımızın ve tüm katliamların hesabı mutlaka sorulacaktır" dedi.
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), 2 Temmuz Sivas Katliamının 25. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
 
AvEG-Kon, "Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas'a giden aydın ve sanatçılardan 33'ü ve kaldıkları Madımak Otelinin 2 çalışanı 2 Temmuz 1993'te diri diri yakılarak katledildi. Sivas'ta diri diri yakılan insanlıktı. Asım Bezirci, Metin Altıok, Nesimi Çimen, Asaf Koçak, Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu ve diğerleri… En yaşlısı 66 yaşındaki Asım Bezirci, en genci ise folklor gösterisi için Sivas'a giden 12 yaşındaki Koray Kaya'ydı. Hiçbirini unutmadık ve unutmayacağız!" dedi.
 
Bu insanlık suçunu işleyenlerin bir kısmına açılan davanın 20 yıl sonra zaman aşımı gerekçesiyle kapatılması, Tayyip Erdoğan'ın "Hayırlı olsun" açıklamasıyla hafızalarda yer aldığını ifade eden AvEG-Kon, "Tıpkı 1915 Ermeni soykırımından 1938 Dersim soykırımına, Maraş, Çorum katliamlarından 19 Aralık hapishaneler katliamına, Roboski ve Suruç katliamlarından Lice, Cizre, Sur, 10 Ekim Ankara ve diğer katliamlara kadar devletin tutumu aynı olmuştur. Tüm bu katliamların sorumluluğu faşist Türk devletine aittir" diye belirtti.
 
Aradan 25 yıl geçtiğini hatırlatan AvEG-Kon, ancak katiller korunarak yeni katliamlara özendirildiğini vurguladı. AvEG-Kon, "Alevi halkımızı tehdit etmeye ve inançlarını yok saymaya devam eden devlet ve  IŞİD zihniyeti Efrin'den Suruç'a yeni katliamlarla, şovenizm ve ırkçılıkla, OHAL ve KHK'lerle, hile ve zorbalıkla ayakta duruyor" diye kaydetti.
 
AvEG-Kon, "Sivas'ta diri diri yakılan canlarımızın ve tüm katliamların hesabı mutlaka sorulacaktır. Sivas ve tüm katliamları unutturmak isteyen faşist devlete karşı sözümüz, ne unutacağız ne unutturacağız, halklarımızın birleşik mücadelesi ile hesap sormaya devam edeceğiz. Sivas'ta ölümsüzleşenlerin önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.