28 Mart 2024 Perşembe

Avcılara tepki: Cinayet işliyorsunuz

Dağ keçilerini "spor" adı atında katletmek için Dersim'e gelen avcıları protesto eden Emek ve Demokrasi Platformu, avcılığın cinayet olduğunu kaydetti.

Dersim'de "spor" adı altında ihale yoluyla dağ keçilerini katletmek için kente gelen avcılar protesto edildi. Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, avcıların konakladığı Öğretmen Evi önünde açıklama yaptı. Basın metnini okuyan Mehmet Yüksel, insanın doğanın sahibi değil parçası olduğunu kaydetti.

Dersim'in doğasına, inancına, kültürüne yönelik saldırılar artarken bir yandan da yaban hayatın yok edilmek istendiğini belirten Yüksel, "Bugün burada olmamızın temel amacı yine son yıllarda ilimizde ihaleler yapılarak yasal statü kazandırılan avcılık doğal yabanıl yaşamın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalması hedeflenmektedir. Avcılık bir spor olarak maskelenerek yaban hayvanlarının katledilmesine seyirci kalınmakta. Biz Dersim halkının inancında, kültüründe ve yaşamında her canlının tartışmasız bizler gibi yaşama hakkına sahiptirler" dedi.

Özellikle de doğada sahipsiz olan hayvanların yaşamları boyunca birçok saldırıya maruz kalmalarının kendileri açısından daha da kutsallaştığını belirten Yüksel, "Geyiklerin Hızır'ın davarları, arıların Ali'nin sırrı şeklinde özdeşleşen söylemler buna en iyi örnektir. Atalarımızdan bize miras kalan bu inancı da, kültüründe doğa ve canlılarla resimleriyle değil gerçek haliyle bizden sonraki nesillere bırakmak borcumuzdur. Buradan bir kere daha haykırıyoruz tüm insanlığa, tüm yerli ve yabancı ayrımı yapmadan avcılara diyoruz ki avcılık cinayettir" ifadelerini kullandı.