19 Mayıs 2024 Pazar

Avcılar Kadın Platformu: Faşizmi kırmak için isyanımızı büyütüyoruz

8 Mart günü Taksim'de düzenlenen gece yürüyüşüne katılan kadınların gözaltına alınmasına tepki gösteren Avcılar Kadın Platformu, "Hayatlarımızı kuşatan erkek – devlet şiddetini, faşizmi kırmak için isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz" dedi.

Avcılar Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yapılan Taksim'de yapılan Gece Yürüyüşü'ne katıldıkları için haklarında soruşturma açılan ve gözaltına alınan 18 kadına destek için Eğitim-Sen İstanbul 7 No'lu Şube binasında basın açıklaması yapıldı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Gamze Yıldırım, 6 Mart günü Kadıköy'de gerçekleşen Büyük Kadın Buluşması'nda LGBTİ+'ların alana alınmak istenmediğini ve buluşma sonrası 3 aktivistin gözaltına alındığını ve tepki gösteren 6 kişinin de bu sırada gözaltına alındığını belirtti. Yıldırım, 8 Mart günü gerçekleşen Gece Yürüyüşü'nde binlerce kadının polisin tüm engellemelerine rağmen bir araya geldiğini anımsatarak, "10 Mart tarihinde yine bir gece yarısı on binlerin içerisinden 18 kadından 12'si evleri basılarak, ritme uygun zıpladıkları ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla gözaltına alındı. Gece yarısı evlerinden alınan kadınlar 11 Mart tarihinde yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı" dedi.

'SES ÇIKARAN KADINLAR HEDEFTE'
Kadına yönelik saldırılara tepki gösteren Yıldırım, yeterli önleyici mekanizmaları devreye sokmayan siyasi iktidarın hayatlarına sahip çıkan, eşit ve özgür bir hayat için ses çıkaran kadınları gözaltına aldığını vurguladı. AKP milletvekili Hülya Nergis'in erkek ölümlerinin kadın ölümlerinden daha fazla olduğuna dair değerlendirmesine işaret eden Yıldırım, "Bu siyasi iktidarın kadın cinayetlerine bakış açısını gözler önüne sermektedir. Kadın cinayetlerinin, kadınların 'cinsiyetinden' kaynaklı olarak erkekler tarafından gerçekleştirilmesi gerçeğini yok saymaktır. Cinsiyet temelli şiddete maruz bırakılan herkes için güvence sayılabilecek İstanbul Sözleşmesi, tam da bu patriyarkal zihniyet yüzünden hedefe alınmaktadır. LGBTİ+ bireylere dönük linç ve nefret söylemi bugün bir trans kadını daha öldürdü. Eril yargının cezasızlık politikaları da cinsiyet temelli şiddeti meşrulaştırmaktadır" diye belirtti.

'İSYANIMIZI HER YERDE BÜYÜTÜYORUZ'
Kadınların yeryüzünün her yerinde direnenler olduğunu söyleyen Gamze, son olarak şunları dile getirdi: "Bizlere dayatılan kuşatmalara boyun eğmedik. Emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+ fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı meydanları, alanları ve sokakları doldurmaya devam edeceğiz. Hayatlarımızı kuşatan patriyarkayı, erkek – devlet şiddetini, faşizmi kırmak için isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz. Özgürlüğümüzü ve hayatlarımızı savunmak için sloganlarımızla nasıl 19. Feminist Gece Yürüyüşündeysek dünyayı yerinden oynatmak için her yerde feminist mücadelemizi büyüteceğiz."