18 Mayıs 2024 Cumartesi

Av. Uçar: Katliamı aydınlatacak tüm taleplerimiz reddedildiği için reddi hakim istedik

Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar, bugün görülen Suruç davasının 20. duruşmasında mahkeme heyetinin, katliamı aydınlatacak tüm talepleri reddetmesi üzerine reddi hakim yaptıklarını kaydetti. 

Suruç katliamı davasının 20. duruşmasında avukatlar, katliamın asıl sorumlularının aydınlatılmasını sağlayacak tüm taleplerini reddeden mahkemeye karşı reddi hakim yoluna başvurdu. 

Suruç yaralıları, tanıkları ve aileler ile Suruç İçin Adalet Platformu'nun ısrarlı mücadelesi sonucu, üzeri kapatılmak isten Suruç katliamı sonrası dava açıldı. Urfa'nın Hilvan ilçesindeki hapishane kampüsünde gözlerden uzak görünen duruşmalarda katliamın tüm sorumluluğu tek tutuklu sanık Yakup Şahin'in üzerine yıkılarak, asıl sorumlular korunmak istendi. 

Suruç İçin Adalet Platformu Avukatlarından Sezin Uçar, reddi hakim talebini tercih etme sebeplerini ETHA'ya anlattı. Uçar, "İçişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde Suruç ve Ankara katliamına malzeme temin eden Süleyman El Aggal'ın yakalandığı duyurulmuştu. Suruç İçin Adalet Platformu avukatları Aggal'ın da dosyada yer alması gerektiği talebinde bulunmuş ve Aggal'a ilişkin tüm evrakların dosyaya gelmesini istemişti. Dün akşam mesai saatleri sonrası Süleyman El Aggal'a ilişkin Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın fezleke ve iddianamesi dosyaya geldi. Ancak dosyada yer alan bilgilere göre Suruç katliamına malzeme temin eden kişi olarak Mahir El Aggal'ı işaret ediyor. Gelen evrakla birlikte ayrıntılı beyanda bulunmak istedik, bunun için inceleme yapabilmek için süre istedik. Mahkeme bu talebimizi reddetti" dedi. 

Ankara katliamı ilişkin devam eden yargılamada IŞİD'in askeri yapılanmasını anlatan, Suruç katliamına ilişkin de önemli bilgiler vereceğini belirten Ömer Yetek'in tanık olarak dinlenmesini isteyen avukatların bu talepleri de mahkeme tarafından reddedildi. 

Avukat Sezin Uçar, "Heyet Suruç katliamının aydınlatılması yönündeki tüm taleplerimizi reddetti. Böyle olunca biz de heyeti reddetti, reddi hakim yaptık. Mahkeme acil işler dışında karar çıkaramadı. Mahkeme 22 Ekim 2021'e ertelendi" ifadelerini kullandı.