20 Nisan 2024 Cumartesi

Av. Kaya: İçişleri Bakanlığı katliamın sorumlularını bildiğini itiraf etti

Avukat Gülhan Kaya, Suruç katilamının patlayıcılarını sağlayan IŞİD'li Aggal'ın yakalanmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklama ile aslında bu kişinin katliamın sorumlularından olduğunu öncesinde tespit ettiklerini itiraf ettiğini kaydetti. Aggal'ın Urfa'da rahatlıkla dolaştığına dikkat çeken Av. Kaya, bu cesaretini bugüne kadar korunmasından aldığının altını çizdi.

Suruç katliamının patlayıcılarını sağlayan IŞİD'li Azzo Halaf Süleyman El Aggal Urfa'da gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Aggal'ın, Sultanahmet katliamı patlayıcılarını da sağlayan kişi olduğunu duyururken, El Aggal'ın IŞİD'in gerçekleştirdiği birçok katliamın planlayıcısı Abu Bera Mahir El Aggal ile birlikte hareket ettiğini de belirtti.

Katliamın ardından açılan davada yalnızca 3 kişinin adı geçiyor. Ankara katliamından tutuklu yargılanan sanık Yakup Şahin, bir türlü "yakalanamayan" Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali.

Ancak Suruç İçin Adalet Platformu ve Suruç Aileleri İnisiyatifi ilk günden bu yana, katliamı yalnızca 3 kişinin gerçekleştirmediğini vurgulayarak, en alttan en üst kademeye kadar sorumluların yargılanmasını istedi. Aggal'ın yakalanması da aileler ve avukatların sözlerinin doğruluğunu kanıtladı.

Türkiye'de görülen hiçbir IŞİD davasında Azzo Halaf Süleyman El Aggal'ın adı geçmiyor. Peki Aggal neden kamuoyundan gizli tutuldu? Suruç katliamı davasında mahkeme neden ısrarla yargılamayı genişletmedi? 

KAYA: KATLİAM SANIKLARININ YAKALANMALARI İÇİN ETKİN BİR ARAŞTIRMA YAPILMADIĞI ORTADA
Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Gülhan Kaya, bu soruların yanıtını verdi, Azzo Halaf Süleyman El Aggal'ın yakalanmasını ETHA'ya değerlendirdi. Suruç katliamı davasında bugüne kadar yargı önüne çıkarılmış tek sanığın Yakup Şahin olduğunu hatırlatan Kaya, "Diğer sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali ise hala yakalanamadı, yakalanmaları için de etkin bir araştırma yapılmadığı ortada" dedi.

'AÇIKLAMA, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN İTİRAFIDIR'
Suruç ve Sultanahmet katliamında kullanılan patlayıcıları sağlayan Azzo Halaf Süleyman isimli IŞİD'linin yakalandığını, 12 Ocak'ta İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına dayanılarak servis edilen haberlerden öğrendiklerini söyleyen Kaya, "Ne soruşturma aşamasında ne de dört yıldır devam eden yargılama aşamasında bu kişiyle ilgili tek bir bilgi dosyaya gönderilmemiştir. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile aslında bu kişiyle ilgili bilgilerin öncesinde ellerinde olduğunu, bu katliamlarda sorumluluğu olduğunu öncesinde tespit ettiklerini itiraf etmiş bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

'BUGÜNE KADAR KORUNDU'
IŞİD'li Azzo Halaf Süleyman'ın katliamın gerçekleştirildiği Urfa'da rahatlıkla hareket ediyor olmasının, yakalanmayacağına dair güvenden kaynaklandığına dikkat çeken Avukat Kaya, şöyle devam etti: "Bu cesaretini de bugüne kadar katliamlardaki sorumluluğunun bilinmesine rağmen korunmasından, yakalanmamasından almıştır. Bu kişi bir an önce Suruç katliamındaki sorumluluğu nedeniyle tutuklanmalıdır. Bizler 20 Temmuz 2015 tarihinden bu yana adalet mücadelesi yürütenler olarak, Azzo Halaf'ın katliam nedeniyle yakalanan son kişi olmaması için adalet mücadelemize devam edeceğiz."