24 Nisan 2024 Çarşamba

ATK'den engelli hasta tutsağa muayene işkencesi

Yüzde 93 engelli hasta tutuklu gazeteci Metin Duran için ATK'den rapor çıkmadı. ATK, Duran'ın tekrar muayeneye gelmesini istedi.
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Radyo Rengin çalışanı gazeteci Metin Duran, Adli Tıp Kurumu'nun "muayene işkencesi" ile karşı karşıya. 
 
Yüzde 93 engelli olan hasta tutuklu Duran, 30 Mart tarihinden bu yana tutuklu. Duran şu anda Sincan Cezaevi Kampüsü'nde bulunan hastanede tutuluyor. Duran'a kardeşi refakat ediyor.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu bilgi üzerine Sincan Cezaevi savcısıyla görüştü. Savcı, Gergerlioğlu'na haftaya kadar Duran’ın, tekrar ATK’ye muayeneye götürülmesi için çalışmaların yürütüldüğü bilgisini iletti. Bu görüşme sonrası Sincan F2 Kapalı Cezaevi Müdürü ile görüşen Gergerlioğlu, cezaevi yönetiminden de haftaya kadar Duran’ın ATK'ye gönderileceği bilgisini aldı.
 
Konuya dair yazılı açıklama yapan Gergerlioğlu, bu süreçte bütün sorumluları, sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye ve işkenceye varan bu tutumun bir an önce son bulması için çağrı yaptı. 
 
AYM’DEN HENÜZ CEVAP YOK 
 
Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı yetkilileri ile gazeteci Duran’ın durumunu görüşmüş ve Bakanlık yetkililerinin durumdan haberdar olduğunu, ATK raporunun önümüzdeki günlerde tamamlanacağı aktarılmıştı. 
 
Duran’ın avukatlarının sağlık durumu gerekçesiyle yaptıkları infaz erteleme başvurularına, ATK raporunun beklenmesi yönünde verilen kararlar nedeniyle olumlu cevap verilmedi. Bunun üzerine Duran’ın infazının ertelenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunulmuştu. AYM’den de hala bir cevap gelmiş değil. 
 
METİN DURAN KİMDİR?
 
KHK ile kapatılan Radyo Rengin çalışanı Metin Duran, ayrıca kentte yerel gazetelere haber yapıyordu. Nusaybin’de sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği 10 Ekim 2015’te, kalp rahatsızlığı nedeniyle Mardin Devlet Hastanesi’ne giden Duran, Acil Servis’te görevli doktorun “Nerelisin” sorusuna “Nusaybinliyim” cevabı verdi. 
 
Bunun üzerine doktordan “rahatsızlığın psikolojik” cevabını alan Duran, tedavi edilmeyerek evine gönderildi. Duran, aynı gece kalp krizi geçirerek, kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alındı. Ancak felç geçirdi. Günlerce yoğun bakımda ölüm kalım savaşı veren Duran, hayata tutunurken, felçli kalarak yürüyemez hale geldi. 
 
Duran, aynı zamanda hafızasını da yitirdiği rahatsızlık sonrası, yürüyemez ve konuşamaz hale geldi. İhtiyaçlarını tek başına karşılayamayan Duran, Nusaybin’deki ailesinin evine gidemeyince, Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kendisine sahip çıkarak, geçici bir eve yerleştirdi. 
 
Duran, yasağın kalkmasının ardından ailesiyle birlikte dönmek istediği evleri yıkılınca, yakınlarının evine yerleşti. Bu sırada cezası onanan Duran, Sincan 2 No’lu Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.