18 Mayıs 2024 Cumartesi

ATK'dan ırkçı rapor

Adli Tıp Kurumu, 83 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'a hapishanede kalabilir raporu verdi. ATK'nın ırkçı kararı AKP-MHP iktidarının politikaları ile örtüşüyor. ATK, Türkçe bilmeyen Özkan'ın her soruya 'bilmiyorum' yanıtı vermesini kararına gerekçe yaptı.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen 83 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan, 27 Haziran'da İstanbul'daki Adli Tıp Kurumu'na (ATK) sevk edildi. 25 yıldır tutsak edilen Özkan, 5 kez kalp krizi geçirmesine, 4 defa anjiyo olmasına, kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme bozukluğu ve hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunmasına rağmen ATK tarafından hapishanede kalabilir raporu verildi. ATK raporunu Özkan'ın sağlık sorunlarına odaklanarak değil, ırkçı bir kararla verdi.

Tek başına kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan, yürüyemeyen Mehmet Emin Özkan ile ilgili ATK raporunda şunlar kaydedildi: "Mehmet Emin Özkan'ın 28 Haziran 2021 tarihinde kurumumuzda yapılan muayenesinde ve yapılan nörolojik testlerinde motor emirleri eksiksiz yerine getirmesine rağmen, kimlik bilgileri dahil tüm sorulara "bilmiyorum" şeklinde cevap verdiği, yapılan tıbbı tetkiklerinde belirgin patolojik özellikler saptamadığı, 25 Haziran 2021 tarihli kranial MR grafisinin kurulumuzda yapılan incelemesinde yaşı ile uyumlu bulgular dışında parankimal patoloji saptanmadığı kişi hakkında kanaat oluşmadığından R(rehabilitasyon) tipi cezaevi şartlarında yatırılarak 1(bir) ay izlenmesi sonrası, günlük rutini ve yaşamsal gözlem raporu ile yeniden kurulumuza muayene gönderilmesi sonrasında sorulan hususlar görüş bildirileceği oy birliği ile mütalaa edildi."

'TÜRKÇE BİLMEDİĞİ İÇİN TERCÜMANLIK YAPTIM'
Mehmet Emin Özkan ile ilgili ATK raporuna ailesi tepki gösterirken Diyarbakır Barosu avukatların Emin Çoban, Özkan'ın Türkçe bilmediğine dikkat çekti. Özkan ile ilgili tanıklığını Yeni Yaşam gazetesinden Gülcan Dereli'ye anlatan avukat Çoban, Özkan'ın, ATK doktorlarının sorularına "bilmiyorum" diye yanıt vermesinin nedeninin Türkçe bilmemesi olduğunu söyledi. Avukat Çoban, Mehmet Emin Özkan hakkında 2013 yılında başlayan yeniden yargılama sürecinde Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada kendisinin tercümanlık yaptığı bilgisini paylaştı.

Kontrgerillanın gerçekleştirdiği Lice katliamı ve Bahtiyar Aydın öldürülmesinin 2 itirafçının beyanı üzerinden Mehmet Emin Özkan'ın üzerine yıkıldığını anlatan avukat Çoban, "Açıkçası bir kurban seçilmiş, o kurbana da 'orada kal yeniden yargılaman kabul edildi ama infaz durdurmanı kabul etmiyoruz' deniliyor. Tamam yeniden yargılamayı kabul ediyorsunuz, itirafçılar beyanlarını işkence altında verdiklerini söylüyorlar, buna rağmen hala cezaevinde tutuluyor" dedi.

'ORTADA DELİL VAR AMA BIRAKILMIYOR'
Mehmet Emin Özkan'ın Lice katliamı ve Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesiyle ilgisi olmadığına dair deliller olmasına rağmen serbest bırakılmadığına dikkat çeken avukat Çoban, üstelik 83 yaşında ve sağlık sorunları olmasına rağmen 'kamu güvenliğini tehlikeye sokacak' gerekçesiyle tahliyesine edilmemesine tepki gösterdi.

Özkan'a hastaneye götürülürken kelepçe takılmasına da tepki gösteren avukat Çoban, "Kaçacak veya başkalarına zarar verecek kişilere kelepçe takılır. Bu kişi kendisi zor yürürken, kelepçe takılıyor. Bu bile hukuka aykırı. İnsan onurunu zedeleyen bir davranış. Öte taraftan zaten vücudunun yüzde 90'nı fonksiyonunu kaybetmiş birine kelepçe takılması kötü muameledir" diye konuştu.