6 Mayıs 2024 Pazartesi

Atık kağıt işçileri meclis gündeminde

İstanbul Valiliği'nin Ümraniye ve Bakırköy'de bulunan atık toplama depolarına yapılan baskın ve kağıt işçilerine uygulanan cezai işlemleri Meclis gündemine taşıyan HDP Adana Milletvekili Hatımoğulları Oruç,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e soru önergesi verdi.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Tulay Hatımoğulları,  atık toplama depolarına yapılan baskın ve kağıt işçilerine uygulanan cezai işlemleri Meclis gündemine taşıdı.

Oruç, "İstanbul Valiliği, Ümraniye ve Bakırköy'de 100'e yakın atık toplama deposuna baskın düzenlemiştir. Baskınlarda, 240 atık kağıt işçisine cezai işlem uygulanmış, geri dönüştürülen atıklara el konulmuş ve depoların yıkılmıştır" dedi. 

Yüzlerce atık kağıt işçisinin 4 Eylül 2021 tarihinde İstanbul Ümraniye'de bir kağıt toplama deposunda baskınlara ve kesilen cezalara karşı yaptıkları basın açıklaması ile tepkilerini ifade ettiklerini hatırlatan Oruç,  atık kağıt işçilerinin açıklamada on binlerce insanı mağdur eden uygulamalar yetmezmiş gibi kendilerinin de asılsız iddialarla "potansiyel suçlu" ilan edildiklerini söylediklerin aktardı. 

HDP Milletvekili Tulay Hatimoğulları'nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e yönelttiği sorular şöyle:
▪ "Bahsi geçen baskınlar hangi gerekçe ile yapılmıştır? Katı atık depolarına yapılan baskınların gerekçeleri neden işçilere izah edilmemiştir?
▪ Baskınlarda neden geri dönüştürülmüş atıklara el konulmuş ve depolar yıkılmıştır?
▪ Katı atık işçilerinin Valilikle görüşme talepleri neden cevapsız bırakılmaktadır? Varsa sorunların konuşulması için neden diyalog zemini kurulmamaktadır?
▪ Baskının gerekçesi olarak basın açıklamasında ifade edilen huzur ve güvenliğin bozulduğuna dair kanıt nedir? Atık kağıt işçileri nasıl huzur ve güvenliği bozmaktadır?
▪ Valilikçe kamu zararı ve haksız kazanç istihdamı olduğu ileri sürülen atık kağıt işçilerinin sigortalı ve güvenceli olarak çalışmalarını mümkün kılacak projeleriniz var mıdır?
▪ Katı atıkların geri dönüşümleri noktasında önemli bir rol üstlenen atık işçileri ile belediyelerin direkt çalışmalarını sağlayacak mekanizmalar/çalışmalar neden yaygınlaştırılmıyor?"