20 Nisan 2024 Cumartesi

Astım hastası Resul Kocatürk 8 aydır tedavi edilmiyor

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnsiyatifi 332. hafta basın açıklamasında Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan Resul Kocatürk'ün durumuna dikkat çekerek, tahliye edilmesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnsiyatifi, 332. hafta basın açıklamasında Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutuklu bulunan hasta tutsak Resul Kocatürk'ün durumunu gündeme getirdi.

Pandemi nedeniyle online yapılan açıklamayı İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen yaptı. Çevirmen, "Mahpuslar, biyolojik ve psikolojik olarak tahribata uğramakta ve yaşam hakları korunamamaktadır" diyerek tutuklu Resul Kocatürk'ün durumu hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Resul Kocatürk Astım hastası ve Wernicke-Korsakof sendromu vardır. Ayrıca Hipotiroid rahatsızlığı ve İrritabl Kolon hastalığı da bulunmaktadır. Akciğerindeki nodül nedeniyle Ankara Sanatoryum Hastanesinde uzunca bir süre tedavi görmüş ancak 8 aydır kontrol için götürülmemiştir.

"7 Ekim tarihinde Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilmiş, karaciğerinden parça alınmış ve biyopsi yapılmıştır. Doktorlar tarafından, patoloji sonucunun olumsuz olduğunu, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesinde alınan biyopsinin Ankara Gazi Hastanesinin patoloji bölümünde incelenmesi gerektiğini, Ankara Gazi Hastanesinin teknolojisinin diğer hastanelerden daha iyi olduğunu ve patoloji sonucuna göre tedavinin başlatılacağının söylendiğini aktarmıştır. Ancak hapishane tarafından; Adalet Bakanlığının Gazi Hastanesi ile sözleşmesinin olmadığı, ancak Şehir Hastaneleri isterse Gazi Hastanesine gönderilebileceği söylenerek kabul edilmemiştir.

"Bunun üzerine Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine tekrar sevk edilmiştir. Şehir Hastanelerinin kullandıkları teknolojiye kendilerinin de sahip olduğu bu sebeple Şehir hastanesine gönderilmenin amaca hizmet etmeyeceği infaz koruma memurlarına bildirilmiş, onların da 'tamam' dediğini ifade etmiştir. Ancak İdare, sonrasında Gazi Hastanesi ile görüşmüş ancak Gazi hastanesi tarafından; Hastayı görmeden patoloji yapamadıkları ve şu anda da pandemi koşullarından kaynaklı hasta almadıkları şeklinde geri dönüş yapılmış ve bu durum Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde doktoruna da iletilmiştir. Resul Kocatürk ile yapılan avukat görüşmesinde; 'Tetkik için Ankara Şehir Hastanesine götürülmeyi 1 haftadır beklediğini ancak ne zaman götürüleceğinin belli olmadığını' ifade etmiştir.

"Devam eden hastalıklarına ek olarak midesinde ülser problemi olduğunu, boyun ve bel fıtığının olduğunu, ilk tutuklandığında gördüğü işkenceye bağlı olarak gelişen Bursit rahatsızlığından dolayı sağ omzunun kullanmakta zorluk yaşadığını, uzun süre kalem tutamadığını, kullanmakta olduğu ilaçların kan değerlerine bağlı olarak değiştirildiğini ancak pandemi gerekçesiyle kontrole gidemediği için nerdeyse 1 yıl önceki ilaçları kullanmaya devam ettiğini de aktarmıştır.

"Resul Kocatürk'ün ağırlaşan hastalıkları ve pandeminin özellikle kronik hastalıkları olanların yaşamları üzerinde oluşturduğu risk nedeniyle bir an önce tetkikleri tamamlanarak tanı konulmalı ve tedavileri yapılmalıdır.

"Ayrıca durumu ağır olan mahpusların infazları ertelenmeli ve ailelerinin yanında sağlıklı koşullarda tedavileri gerçekleştirilmelidir."