20 Mayıs 2024 Pazartesi

Assos Antik Kenti'nin talan edilmek istenmesine tepki

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Assos Antik Kenti'nin  Dynamics Engineering tarafından tarafından "kaya ıslahı" adı altında katledilmesine yaşam savunucuları tepki gösterdi. 

Assos Antik Kenti, "kaya ıslahı" adı altında talan ediliyor. Antik kent 2600 yıldan bu yana varlığını sürdürüyor. Ancak antik limanın yamaçlarında milyonlarca yıl önce oluşan ve eşsiz özeliğinden dolayı doğal sit ilan edilen antik kent, birçok doğa harikası varlıklarıyla birlikte iş makineleriyle yok ediliyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan bölgede bilime aykırı çalışma yapılıyor; dozerler ve patlayıcılarla sit alanı tahrip ediliyor. Dynamics Engineering tarafından yürütülen katliam projesine ise tepkiler devam ediyor. 

Projenin bir an önce durdurulması gerektiğine ilişkin  Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos Dostları ve Kazdağları Ekoloji Platformu açıklama yaptı. Behramkale köyü Aristo heykeli önünde yapılan basın açıklamasında, Ayvacık Cumhuriyet Savcılığı'na seslenildi ve "Can güvenliği gerekçesi ile yapılmak zorunda olan "Kaya Islahı" bilimsel yollarla, işin uzmanlarına danışılarak, hem doğal ve arkeolojik dokuya zarar vermeden, hem de bölge köylüleri ve turizm emekçileri mağdur edilmeden, kış sezonları kullanılarak yapılabilirdi. Yamaçtaki riskli kayalar çelik perdelerle engellenebilirdi. Ülkemizin imzacısı olduğu birçok uluslararası sözleşmelere ve koruma kararlarına de aykırı olarak yapılan bu kötülüğü asla unutmayacağız" denildi.