28 Mart 2024 Perşembe

Asrın Hukuk Bürosu: CPT İmralı görüşmesinin detaylarını açıklamalı

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş'ın durumuna ilişkin bilgi edinemediklerini kaydeden Asrın Hukuk Bürosu, CPT'nin bir ziyaret gerçekleştirdiğini ancak açıklama yapmadıkları gibi sorularına da yanıt vermediğini kaydetti.

Asrın Hukuk Bürosu, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş'ın tutulduğu İmralı Yüksek Güvelikli Hapishanesinde maruz kaldıkları ağır tecride ilişkin açıklama yaptı. Yapılan çok sayıda başvuru ve şikayete rağmen yasal hakların tesisinin sağlanmadığı kaydedilen açıklamada, ulusal ve uluslararası denetim mekanizmalarının etkisiz olduğu vurgulandı.

'İMRALI'YA İLİŞKİN RAPORLAR KAMUOYU İLE PAYLAŞILMAMAKTADIR'
Cezaevi izleme kurullarının raporlarını kamuoyuna açıklaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "Gerek ulusal mevzuatta gerekse de uluslararası hukukta bir cezaevinin dış dünyaya topyekûn kapatılması mümkün değildir. Avukat ve aile ziyaretine kapalı tutulan, yazışma ve telefon hakkının tanınmadığı bir ceza ve infaz kurumu söz konusu olamaz. Bir mahpusun avukat ile teması bütünen
engellenemeyeceği gibi her koşul altında asgari bir iletişim kanalına izin verilmesi hukuki zorunluluktur. Ancak buna rağmen 20 aydır değil temas sağlamak müvekkillerimizden haber almamız dahi engellenmektedir. Yasal zorunluluk gereğince 2 ayda bir cezaevi ziyareti gerçekleştirerek yerinde
gözlem ve tespitlerini raporlaştırması gereken İl Cezaevi İzleme Kurullarının İmralı'ya ilişkin raporları kamuoyu ile paylaşılmamaktadır" denildi.

'MÜVEKKİLLERİMİZİN MARUZ KALDIĞI MUAMELEYE DAİR BİLGİMİZ BULUNMAMAKTA'
Müvekkillerinin koşullarına dair hiçbir gelişmeden haberdar olunmadığı kaydedilen açıklamada, "Müvekkillerimizin bilgiye erişimleri, kendilerine tedarik edilen kitapların sansüre ve sınırlamaya tabi tutulup tutulmadığını, günlük gazete ve dergilerin ulaştırılma süresi, televizyona ve radyoya erişimleri konusunda bilgiye sahip değiliz. Bunun yanı sıra ziyaret yasaklarına dayanak gösterilen disiplin cezaları nedeniyle müvekkillerimizin ortak faaliyet haklarına da müdahale edildiği bilgimiz dahilindedir. Verilen disiplin cezalarının 'aldatıcı olduğu' ve kabul edilemezliği CPT raporlarında da vurgulanmıştı. Özcesi hukuk dışı yönelim ve politik kararlar ile 20 aydır Sayın Abdullah Öcalan ve yanında tutulan müvekkillerimizin maruz kaldıkları muamele ve maddi koşullara dair bilgimiz bulunmamaktadır" ifadeleri yer aldı.

'CPT İMRALI'YI ZİYARET ETTİ Mİ'
Bu süreçte mutlak tecridin neden olduğu kaygıların giderilmesi konusunda tek anlamlı temasın CPT'nin 20-29 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti: "CPT, geri gönderme merkezlerini konu alan bu ziyaretinde rutin takviminde olmamasına rağmen İmralı'yı da dahil etmiştir. Her ne kadar CPT'ye dair taleplerimizin merkezini oluştursa da bu ziyaretin öncesi ve sonrasıyla bu şekilde fiili gelişimi kaygılarımızı daha da arttırmıştır. Bu nedenle randevu talebimize olumlu yanıt veren CPT ile 13 Ekim 2022 tarihinde yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede, CPT yetkilileri müvekkillerimizin koşullarına dair en ufak bir bilgi vermedikleri gibi sorduğumuz hiçbir soruya da yanıt vermediler. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme boyunca yetkililer her sorumuza, CPT'nin bağlı olduğu prosedürleri hatırlatarak; yaptıkları ziyarete dair bir rapor hazırlayıp bu raporu Türkiye'ye sunacaklarını ve ancak Türkiye'nin onayıyla bu raporu kamuoyu ile paylaşabileceklerini söylemekle yetindiler. Geçmiş tecrübelerimizden biliyoruz ki bu prosedürün tamamlanması bir ila bir buçuk yıllık bir sürece tekabül etmektedir. Ancak mevcut haber alamama hali söz konusuyken böylesi bir süre telafisi imkansız zararlara neden olacaktır. CPT'nin tabi olduğu sözleşme ve prosedürlerin elbette farkındayız. Ancak bu hususun 20 aydır haber alamadığımız müvekkillerimizin tutulma koşulları hakkında bilgilendirme yapmasına engel bir hal oluşturmadığını da bilmekteyiz.

'CPT'NİN AÇIKLAMA YAPMASI ULUSLARARASI HUKUKUN GEREĞİ'
Ayrıca CPT'nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan'ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz. Ne yazık ki CPT ile yaptığımız görüşmede de bu duyumun aksini teyit edememiş bulunuyoruz. CPT ziyaretlerinin belirgin özelliğini mahpuslar ile özel görüşmeler yapması oluştururken böylesi bir duyumun doğruluğu CPT'nin ziyaretini daha tartışmalı kılacaktır. Anılan bu nedenlerle gerek CPT'nin son fiili ziyareti gerek bizim CPT ile yaptığımız son görüşme endişelerimizi azaltmak yerine arttırmıştır. CPT'nin yetki alanında bulunan İmralı Adasına yapmış olduğu ziyarete dair bilgilendirme yapması kuruluş değerlerinin ve bağlı olduğu uluslararası hukukun gereğidir."

'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Tecride son verilerek düzenli ziyaretlerin sağlanmasının hukuki zorunluluk olduğunun altı çizilen vurgulanan açıklamada, "Aynı şekilde durumun ciddiyetini aktarmak ve eldeki verileri paylaşmak üzere sayın bakanla görüşmek için Adalet Bakanlığına başvurularımız mevcuttur. Avukat ziyaretlerinin gerçekleşmesi için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına, İnfaz Hakimliğine ve cezaevi idaresine düzenli başvurularımız aralıksız devam etmektedir. Bu kapsamda anayasal hakların tesisi ve evrensel hukukun gereği olarak müvekkillerimizin derhal avukatlarıyla görüşmeleri, ilgili kurumların taleplerimize olumlu cevap vermesi ve görevleri gereği gereken bilgilendirmeyi yapmalarına dair talep ve ısrarımız kesintisiz sürmektedir. Temel hak ve hürriyetlerden yana olan herkesin gayri insani bu durumun aşılması için gereken hassasiyeti göstererek sürecin takipçisi olacağına dair inancımızla kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi.