19 Mayıs 2024 Pazar

ASMMMO: Mücbir sebep istiyoruz, ölmek istemiyoruz

ASMMMO Turgut Bahadır, sağlıklı çalışma koşullarının oluşacağı tarihe kadar MUHSGK, KDV, GEKAP, Damga Vergisi, Kurumlar Vergisi, Defter Beratları Beyannamelerinin yasada da tanımı yapılan 'mücbir sebep' nedeniyle ertelenmesini istedi.

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO), İçişleri Bakanlığı Genelgesine ilişkin basın açıklaması yaparak taleplerini sırladı.

ASMMMO binası önünde yapılan açıklamada, "Mücbir sebep istiyoruz. Ölmek istmiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını ASMMMO Turgut Bahadır okudu. Covid-19'un bir yıldan fazladır mutasyonlara uğrayarak çok ciddi sağlık sorunları yaratmaya devam ettiğini ifaden eden Bahadır, "Salgın diğer yandan ekonomileri de derinden sarsmaktadır. İşletmelerin kapandığı, zora girdiği, milyonlarca insanın işsiz kaldığı böylesi bir dönemde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler olarak zor koşullara rağmen görevlerimizi sürdürmekteyiz" dedi.

Salgının başlangıcından bu yana 100'e yakın muhasebecinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda muhasebecinin ise tedavi gördüğünü kaydeden Bahadır, "Tüm bunlara rağmen ülke ekonomisine katkı sunmaktan geri durmayan meslektaşlarımız açısından gittikçe zorlaşan süreçler yaşamaktayız" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "'Ben kamu görevlisiyim, ben avukatım, ben mali müşavirim, muhasebeciyim, ben çiftçiyim' deyip, gün boyu kısıtlamalardan muaf olduğunu sanan, istediği yere istediği gibi gidebileceğini zanneden, 'Bakkala, markete gidiyorum' deyip tüm şehri gezmeye kalkan olursa buna kesinlikle müsaade etmiyoruz. Bu hakka girmektir. Bu hasta olanın sorumluluğunu almak, bunun vicdan azabıyla hem bu dünyada hem de öteki dünyada karşı karşıya kalmak demektir. Bu kadar basit" sözlerine tepki gösteren Bahadır, Soylu'nun haksız ithamlarını kabul etmediklerini söyledi.

YAŞAMLARIMIZDAN ENDİŞE DUYUYORUZ
Devletin en önemli gelir kaynaklarının düzenlenmesinden, çalışanların kazançlarının düzenlenmesine kadar çok sayıda işi bir arada yapan muhasebecilerin önümüzdeki günlerde de yoğun ve riskli günler beklediğine dikkat çeken Bahadır, "Nisan ayı içerisinde Kurumlar Vergisi Beyannamesi, KDV, MuhSGK, Damga Vergisi Beyannameleri ve e-Beratlar verilecektir. Salgının ciddi bir şekilde arttığı devlet yetkililerince de dile getirilirken ve önlemler peşpeşe açıklanırken, mesleki olarak büyük risk altında olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler olarak bizler de yaşamlarımızdan ciddi endişeler duymaktayız

Sağlıklı çalışma koşullarının oluşacağı tarihe kadar MUHSGK, KDV, GEKAP, Damga Vergisi, Kurumlar Vergisi, Defter Beratları Beyannamelerinin yasada da tanımı yapılan 'mücbir sebep' nedeniyle ertelenmesini isteyen Bahadır, "Yüzbine yakın SMMM meslektaşımızın yaşamlarını da ilgilendiren bu taleplerimize kulak verilmesini istiyoruz" diye konuştu.