2 Mayıs 2024 Perşembe

'Asistan hekimlerin nöbet ücretleri ödensin'

Ankara'da asistan ve genç uzman hekimler, Ankara Şehir Hastanesi Başhekimliğinin mart ayı nöbet ücretlerini ödemeyeceğini duyurduğunu söyledi.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, Asistan ve Genç Uzman Hekimler Komisyonu ve TTB Asistan ve Genç Hekim Kolu, asistan hekimlerin nöbet ücretlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Ankara Tabip Odası'nda twitter üzerinden yapılan basın toplantısında konuşan Laleş Tunç, salgın süresince Covid-19 polikliniklerinde, servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan asistan hekimlerin, kimi zaman kişisel koruyucu ekipmanlarına ulaşamadığını, kimi zaman uzman desteğini alamadan çalışmak durumunda kaldığını söyledi.

Ankara Şehir Hastanesinde Covid-19 poliklinik, servis ve yoğun bakım ünitelerinde görev yapan asistan hekimlerin bir hafta boyunca her gün 12 saat mesai yaparken; diğer bir hafta bakanlığın belirlediği esnek çalışma koşulları gereğince idari izinli sayıldığını belirten Tunç, "Ankara Şehir Hastanesinde görev yapan ve gündemdeki Covid-19 hastalığının teşhis ve tedavisinde özveri ile görev alan asistan hekimlerimize, mart ayı itibarıyla nöbet ücreti ödemesi yapılmayacağının hastane başhekimliği tarafından şifaen iletildiğini kaygı ile öğrenmiş bulunmaktayız. Başhekimlik, söz konusu keyfi tasarrufunun gerekçesi olarak, bakanlığın pandemi ile mücadele kapsamındaki bilinen talimatları doğrultusunda zaten hekimlere yüksek ödeme yapıldığını, öte yandan pandemi ile mücadele kapsamında yaşama geçirilen kısmi çalışmadan kaynaklı asistan hekimlerin çalışma saatlerinin toplamda aylık mesai saatini aşmadığını yani somut durumda fazla çalışmanın söz konusu olmadığını ifade etmektedir" dedi.

Bu uygulamaya sadece Ankara Şehir Hastanesinde değil, başka hastanelerde de geçileceğini duyduklarını aktaran Tunç, pandemi sürecinde canla başla çalışan asistan hekimlerin böyle bir hak ihlali ile karşı karşıya kalmaları ve maaşının önemli bir kısmının nöbet gelirinden oluşan asistan hekimlerin eline geçecek olan ücretin ciddi manada düşerecek olmasını kabul edilebilri bulmadıklarını söyledi. Tunç, hastane başhekimlerini, asistan hekimlerin hak ettikleri nöbet ücretlerini vermemeleri durumunda hukuki açısından suç işleyecekleri konusunda uyaran Tunç, "Bu durumda tüm asistan hekimlerin yanında duracağımızı burada duyuruyoruz" dedi.