8 Mayıs 2024 Çarşamba

Artvin'de kalker ocağına ikinci iptal

Şavşat'ta 1. derece arkeolojik sit alanına yapılmak istenen kalker ocağına ikinci kez mahkeme iptal kararı verdi.

Artvin'in Şavşat ilçesini yapılmak istenen kalker ocağına ikinci kez mahkeme iptal kararı verdi. Maden ocağı için 'ÇED gerekli değildir' raporu bir kez daha iptal edildi.

İlçenin Şenocak, Sebzeli, Dutlu köylerinin bulunduğu bölgede doğanın tahribatına yol açacak kalker ocağı, 1. derece arkelolojik sit alanında bulunuyor. Bölgede tarihi Carishev Kalesi'de bulunuyor.

Rize İdare Mahkemesi geçtiğimiz yıl 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti. Şirketin kararı temyiz etmesi üzerine Danıştay 6. Dairesi kararı bozarak yerel mahkemeye tekrar gönderdi. Birgün'ün haberine göre; Rize İdrare Mahkemesi ek bilirkişi raporu istedi. Bilirkişiler aynı yönde rapor sunarak, ocağın tahribata yol açacağını ifade etti. Mahkeme bilirkişi raporuna istinaden 'ÇED gerekli değildir' kararını ikinci defa bozdu.

'DOĞAYLA BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAYI SÜRDÜRECEĞİZ'
Davanın avukatlarından Halis Yıldırım, "Davanın en önemli yanı bölgedeki Carishev Kalesi'nin de 'Korunması gereken tarihsel varlık' kabul edilmesi ve alanın birinci derece sit alanı olarak tescillenmesi. Bu karar alınmasa kale patlatmalar sonucu hasar görecekti. Bu davayla dikkat çekilen bir başka nokta korunması gereken nitelikteki sarı meşçere çam ormanı oldu. Bu topraklarda sadece bizim değil, bitkilerin, hayvanların da yaşama hakkı var. Bu karar ile onların bu hakkı elinden alınmamış olacak. Biz toprağımızı, suyumuzu savunmaya devam edeceğiz. Yöre halkı olarak direnişe devam edeceğiz. Biz burada bütün doğayla birlikte barış içinde yaşamayı sürdüreceğiz" ifadelerinde bulundu.