16 Eylül 2024 Pazartesi

Artan okul masrafları MEB önünde protesto edildi

Eğitim emekçileri, giderek artan okul masraflarını MEB önünde protesto ederek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i istifaya çağırdı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Eğitim Hakkı Platformu, artan okul masraflarına ilişkin Ankara'da bulunan Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması düzenledi. Eylemde, "Derin yoksulluk öğrencilerimizi vuruyor" ve "Çanta dolmuyor, çocuk doymuyor, bilimsiz eğitim olmuyor" pankartları açıldı.

Eylemde, bir okul öğrencisinin okula başlarken ihtiyaç duyduğu temel malzemeler ile söz konusu malzemelerin alışveriş fişleri Eğitim Bakanlığı önüne bırakıldı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranında eğitim harcamalarının yüzde 121'le başı çektiğine işaret etti.

Asgari ücret ile eğitim masraflarını kıyaslayan Irmak, "Bu ülkenin yüzde 70'i asgari ücretle 17 bin liraya çalışıyor. Normalde bir öğrencinin ortalama aylık gideri 4-5 bin lira bu farklı yerlerde 25 bin liraya ulaşıyor. Özel okulların ücretleri 300 bin liradan 1 milyona kadar yükseliyor. Yoksul halk çocukları kendi çaresizliklerine bırakılmışlar. Bir anne baba düşünün çocuğunun eğitim ihtiyacını karşılayamadığı için utanıyor. Bu ülkede herkes biliyor, biz de biliyoruz, eğitim zorunludur ve parasızdır. Eğitimi parasız kıldığınız Anayasadan bugün getirdiğiniz noktaya bakın. Her noktada anayasayı tanımadığınız gibi bu ülkenin yoksul çocuklarının eğitim hakkını da tanımıyorsunuz. Bir sınıfa çalışıyorsunuz. Ama askere giden kim, vergi veren kim? Yoksullar" ifadelerini kullandı.

Irmak, gençlerin ve çocukların geleceğinin karartıldığını ifade ederek, Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i istifa etmeye çağırdı.