23 Nisan 2024 Salı

Arsène Tchakarıan Paris'te son yolculuğuna uğurlandı

Nazi faşizmine karşı savaşan son partizan, Ermeni Komünist Arsène Tchakarian, 101 yaşında hayata veda etti. Arkadaşları ve yoldaşları, onu tek bir kelime ile anlatmak mümkün olsa 'direnişçiydi' diye anlatacaklarını söyledi.
Fransa'da Nazi işgaline karşı antifaşist direniş grubunda yer alan hayattaki son partizan Arsène Tchakarian 101 yaşında 4 Ağustos günü yaşamını yitirdi.
 
Faşizme karşı direnen Ermeni Komünist Arsène Tchakarian Paris Ivry-sur-Seine mezarlığında ailesi, yoldaşları, seçilmişler ve birçok kurum temsilcisinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı.
 
Cenaze törenine katılanlar yaptıkları konuşmalarda "Tchakarian'ı tek bir kelime ile tanımlamak istersen 'O bir direnişçiydi' olurdu" denildi.
 
ANTİFAŞİST DİRENİŞİN CANLI TARİHİ
 
Törende konuşan Taline Durman, "Kadınlar ve erkekler yaşamlarını tehlikeye atmaya tereddüt etmediler ve silahlanarak faşizme karşı direndiler. Bunlardan biride Arsène Tchakarian idi. Ermeni soykırımı sırasında ülkesinden kaçtıktan sonra 1930'da Fransa'ya taşındı ve Manouchian grubuna katıldı. Direniş ağı eylemlerini çoğaltı. Saldırılar, sabotaj, General Ritter'ın öldürülmesi" dedi.
 
Manouchian grubunun 23 üyesinin öldürüldüğünü, 101 yaşındaki Arsène Tchakarian hayatta kalan son üyesi olduğunu hatırlatan Durman, Tchakarıan'nın 1950'li yıllardan beri Vitry-sur-Seine'de yüklü olan direniş hikâyesini ve yaşanan tarihini kitlelere aktarmayı bırakmadığını ifade etti. Durman "Bu harika cesur direnişçi antifaşist direnişlerini anlatan canlı tarih haline gelmiştir" diye konuştu.
 
Bir başka konuşmacı ise Tchakarian'ın tüm hayatının, özgürlük, adalet ve tarihin hafızalarda silinmemesi için olduğuna vurgu yaptı.
 
ACTİT üyeleri ise Arsène Tchakarıan'ın mücadelesi önünde saygı ile eğildiklerini ifade etti.
 
Partizan marşının çalındığı tören sonrasında Tchakarian, Manouchian grubunun üyelerinin yanına defnedildi.
 
HALKININ ACILARINI YÜREĞİNDE YAŞADI
 
ACTİT ayrıca yayınladığı taziye mesajında "Soykırım'dan geçen bir halkın tüm acılarını yaşayan ve 101 yaşında yaşama gözlerini yumduğu güne kadar yüreğinde taşıyan, cesur yürekli Ermeni devrimciyi unutmayacağız" dedi.
 
ACTİT'in mesajı şöyle devam ediyor: "O halkının acılarını yüreğine gömmek yerine, öfkesini bileyerek faşizme ve ırkçılığa karşı ömrü boyunca mücadele eden koca bir çınardı. Türkiye'de Ermeni halkının uğradığı soykırımdan kurtularak Fransa'ya yerleşti ve ikinci dünya savaşında Nazi faşizmine karşı 28 Ermeni arkadaşıyla göçmen kökenli militanlar olarak savaştı. İnkâra, imhaya, yok saymaya ve faşizme karşı mücadelede bir cesaret örneği olan Arsène Tchakarıan'ı unutmayacağız."