20 Nisan 2024 Cumartesi

ANYAKAY-DER baskın ve gözaltıları protesto etti

ANYAKAY-DER, üyelerine yönelik gözaltı saldırılarına ve dernek binalarına yapılan polis baskınını dernek binalarında protesto etti.

Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), 25 Kasım'da dernek binalarına yapılan polis baskınını ve yöneticilerinin gözaltına alınmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Şirinevler'de bulunan dernek binası önünde yapılmak istenen basın açıklaması polis tarafından engellendi. Bunun üzerine dernekte yapılan basın açıklamasında "Bu hukuksuz saldırılar kabul edilemez", "Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın" ve "Derneğimize yapılan hukuksuz saldırıyı kabul etmiyoruz" dövizleri açıldı. Basın toplantısında konuşan ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Ayhan Çelik, saldırılarla ilk kez karşılaşmadıklarını ve hukuksuz olduğunu belirtti.

'İKTİDAR MUHALEFETİ İŞKENCE VE BASKIYLA SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR'
Basın açıklamasını ANYAKAY-DER Yöneticisi Hasan Karakoç okudu. İktidarın yürüttüğü savaş politikaları nedeniyle ülkenin git gide yoksullaştığını, derin bir siyasal ve ekonomik krizin içine sürüklendiğine dikkat çekti. Karakoç, "Ülkeyi yönetemediği gerçeğini kabul etmek istemeyen iktidar, savaştan medet ummaktadır. Bu nedenle muhalefeti gözaltı, tutuklama, işkence ve baskıyla susturmaya çalışmaktadır. İmralı'da uygulanan tecrit adım adım önce tüm cezaevlerine ardından da tüm ülkeye yayılmakta. İktidar korku siyasetiyle ömrünü uzatmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

'İKTİDAR BARIŞÇIL ÇIĞLIKLARIMIZI TEHDİT GÖRÜYOR'
Karakoç, derneklerinin kurulduğu günden bu yana daha fazla ölümün yaşanmaması için çalıştığını belirtti. Karakoç "Savaşın yıkım dışında bir şey getirmeyeceğini her fırsatta dile getirdik, getiriyoruz. Ancak savaştan medet uman iktidar bizim barış çığlıklarımızı kendisi için en büyük tehdit olarak gördüğünden ve halkın krizin esas sebebini görmesini istemediği için bize dönük saldırılarını sürdürüyor. Önceki gün yapılan hukuk dışı baskın da bunun en somut örneğidir. Baskında kapılarımız kırılmış, eşyalarımız parçalanmış ve dernek çalışmalarımızı engellemek için her türlü çaba harcanmıştı" diye kaydetti.

Karakoç, baskıların kendilerini yıldıramayacağını ve baskılar karşısında ses çıkaracaklarını vurguladı.

'KABUL ETMİYORUZ'
Ardından söz alan Marmara Tutsak ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MA-TUHAYDER) Eşbaşkanı Esin Çelik, kendi dernek binalarına yapılan polis baskınlarını hatırlattı. Çelik, ANYAKAY-DER'in yasal, resmi bir dernek olduğunun altını çizdi. "Hukuksuz bir şekilde baskınlar, dağıtmalar, illegalize edilmeye ve hedef gösterilmeye çalışmaktan başka bir şey değildir. Bunları kabul etmiyoruz" diye konuştu.