2 Mayıs 2024 Perşembe

Antep'te Kod-46 ile işten çıkarılan işçiler, işlerini geri istedi

Antep'te Angel Halıda Kod-46 ile işten çıkarılan 63 işçi eylemlerine devam ediyor. Çalışma ve İş Kurumu Antep İl Müdürlüğü önünde açıklama yapan işçiler, işlerini geri istedi.

Antep'te Angel Halı fabrikasında 28 Nisan'da telefonlarını teslim etmedikleri için Kod-46 ile işten çıkarılan 63 işçi basın açıklaması yaptı. 15 gün boyunca fabrika önünde eylemlerine devam eden işçiler haksız biçimde işten çıkarıldıklarını söyleyerek işlerini geri istiyorlar.

İŞÇİLER FABRİKA ÖNÜNDE DİRENİYOR
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önündeki açıklamayı yapan DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, pandemi ve kriz ile birlikte işçiler yoksullaşırken diğer taraftan patron işçilerin haklarını gasbederek salgın sürecini zenginliklerine zenginlik katan bir fırsata dönüştürdüğünü ifade etti. Türkmen, patronun dayattığı kötü çalışma koşullarına karşı çıkan işçilerin Kod-29 ile tazminatsız işten çıkarma uygulamasına karşı işçilerin mücadele verdiğini söyledi. Türkmen, "İşçiler için cehenneme dönen Başpınar OSB'de aylardır, farklı fabrikalardan işçiler, bu koşulların düzelmesi için mücadele ediyor. Yasin Kaplan'da sendikalı oldukları için, Güven Boya'da yine sendikalı oldukları ve işyeri yönetiminin baskılarına karşı çıktıkları için işçiler Kod-29 ile işten atıldı ve bu işçiler aylarca fabrika önünde direniş yaptı. En son 28 Nisan'da işyeri girişinde telefonlarını teslim etmedikleri için Angel Halı'nın iplik bölümünde 63 işçisi işten atıldı. Bu işçiler ise Kod-46 ile işten atıldı. Kod-46, Kod-29'un bölünmesiyle ortaya çıkan kodlardan biri ve 'Hırsızlık ve işverenin bilgilerini deşifre etme' suçunu kapsıyor. Angel Halı işçileri, tam 15 gündür 'Biz hırsız değiliz' diyerek, işe geri dönmek için fabrika önünde direniyor" dedi.

HIRSIZLIĞI YAPAN PATRONLAR, İŞÇİ SUÇLANIYOR
Angel Halı'da işten çıkarılan 63 işçinin işlerine son verilme gerekçesi olarak kullanılan Kod-46'nın iptali için verdikleri mücadeleye yetkililerin yanıt olmadığını belirten Türkmen, işçilerin yaşadığı mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

İNSANLARIN HAKKINI VERMEMEK AHLAKSIZLIKTIR
DİSK Antep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, "Biz Kod-29'un kaldırılmasını isterken Kod-46'yı getirdiler. Bunun sebebi işçileri daha kolay suçlayabilmek, işçileri daha kolay işten atabilmek. Ahlaksızlık suçsuza suçlu demektir. Hırsızlık yapmayana hırsız demektir ahlaksızlık. Haksız yere insanları işten atmaktır ahlaksızlık. İnsanların hakkını vermemektir ahlaksızlık. Ahlaksız, bu insanları haksız yere işten atanlardır. Bu işçilerin hiçbiri hırsız değildir, hırsız sizsiniz. Devleti soyuyorsunuz, işçilerin emeğini de sömürüyorsunuz. Sonra özgürlüğüne sahip çıkıp telefonunu vermek istemeyen işçiyi, Kod-46 ile işten atıyorsunuz. Ahlaksızsınız. Bir gün ahlaksızlıklardan hesap sorulacak bir düzen gelecek. Sizler bir gün bu işçilere hesap vereceksiniz, bu düzen böyle gitmeyecek" dedi.