7 Mayıs 2024 Salı

Antep'te işçi direnişlerinin ilk dalgası sona erdi

Antep'te ağırlığı tekstil olmak üzere 20'den fazla fabrikada sefalet zammına karşı iş bırakma eylemleri ve direnişler örgütleyen işçiler, eylemlerini kazanımla sonuçlandırdı. ETHA'ya konuşan Birtek-Sen Genel Başkanı Türkmen, ilk dalga direnişlerin sona erdiğini, zamların devam etmesi sonucu yeni dalga direnişlerin başlayacağına işaret etti.

Antep'te Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB), patronların sefalet zammı dayatmasına karşı 20'den fazla fabrikada iş bırakma eylemleri, direnişler örgütlendi. İşçilerin büyük çoğunluğu direnişlerini kazanımla sonuçlandı. Elektrik kesintilerinde zarar ettiğini iddia eden patron, zararını gidermek adı altında işçilerin maaşlarında kesinti yaptı. İşçilerin direnişleri sonucu patronlar geri adım atmak zorunda kaldı, kesilen ücretler işçilere iade edildi. Sefalet ücretini kabul etmeyeceklerini söyleyerek iş bırakan işçilerin büyük bir kısmı da istedikleri düzeyde zam oranlarıyla eylemlerini sonlandırdı.

Antep'te yaşanan işçi direnişle ile ilgili ETHA'ya konuşan Birtek-Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen, yeni dalga direnişlerin önümüzdeki aylarda yaşanabileceğine dikkat çekti.

Türkmen, Antep'te 20'den fazla fabrikada iş bırakma eylemi yapıldığı, direnişlerin kazanımla sona erdiğini söyledi. Türkmen, örgütsüz işçilerin ise kazanım olarak nitelendirilemeyecek oranlarda zamlarla direnişlerini sona erdirdiği belirterek, örgütlenmenin önemine işaret etti.

'GERÇEK ENFLASYON İŞÇİLERE YAPILAN ZAMMIN ÇOK ÜZERİNDE'
Gerçek enflasyonun işçilere yapılan zamların çok üzerinde olduğunu söyleyen Türkmen, "Son 6 ayda fiyatı iki katına çıkmayan temel tüketim ürünü kalmadı neredeyse. Elektrik ve doğalgaz faturalarına gelen zamlar sonrası işçiler bazı yerlerde iş bırakma eylemleriyle 'insanca yaşam için yeterli ücret' direnişleri yaptı" bilgisini paylaştı.

'YENİ DİRENİŞ DALGASI GELECEK'
İlk dalganın sona erdiği değerlendirmesinde bulunan Türkmen şunları söyledi: "Örgütsüz ve dağınık direniş gösteren işçi toplulukları maaşlarında ve şartlarda bir kazanım elde edemeden eylemlerini sonlandırmak zorunda kaldılar. Ancak direnişlerin yarısından fazlasında önemli bir kazanım elde edildi. İşçi direnişleri ile ilgili ilk dalga sona erdi ve işçilerin talep ederek aldığı ilk maaş ellerine geçtiğinde yine enflasyonun gerisinde kalacak ve yeterli olmayacak. Nisan ayında enflasyonun zirve yapacağı yönünde beklentiler var. Özellikle elektrik ve akaryakıta gelen zamlarla birlikte gelen zam dalgasını düşünürsek işçilerin eline geçecek olan maaşlar eriyerek yeni zam talebiyle yeni direnişlerin olacağını düşünüyoruz."