25 Nisan 2024 Perşembe

Antep'te halk polis barikatlarını aşarak taziyeye gitti

Milletvekillerin de aralarında bulunduğu çok sayıda HDP'li, polis barikatlarını aşa aşa zılgıt ve sloganlarla Ayten Beçet'in ailesinin kaldığı eve yürüyerek, başsağlığında bulundu.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi protesto etmek için Gebze Kadın Kapalı Hapimhanesi'nde yaşamına son veren Ayten Beçet'in (24) cenazesi İstanbul'dan polis tarafından kaçırılarak, gece geç saatlerde Antep'te toprağa verildi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şahinbey İlçe Örgütü binasından bir araya gelen HDP milletvekilleri Fatma Kurtulan, Tülay Hatimoğulları, Rıdvan Turan, Ayşe Sürücü, Semra Güzel, Saliha Aydeniz, Ayşe Acar Başaran, Ömer Öcalan, Mahmut Toğrul, Kemal Peköz ile Nusrettin Maçin ve HDP'nin Antep, Mersin, Adana yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi Ayten Beçet için açıklama yapmak istedi.
 
"Ayten Beçet ölümsüzdür" yazılı fotoğrafını taşıyan kitle, ilçe örgütü çevresini ablukaya alan polis tarafından engellenmek istendi. HDP'li vekil Mahmut Toğrul'un açıklaması sırasında polis kitleye müdahale anonsları geçti.
 
'TECRİT SON BULSUN'
 
Konuşmasına devam eden Toğrul, devletin 20 yıldır İmralı'da kendi hukukunu çiğnediğini söyledi. Halka çağrı yaparak açlık grevleri konusunda daha duyarlı olmasını isteyen Toğrul, "Halk 137 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in şahsında gelişen bu sürece sahip çıkmalıdır. Leyla Güven ve yüzlerce tutsak bu tecridi ortadan kaldırmak için bedenini açlığa yatırmış durumdadır. Açlık grevleri gittikçe acı sonuçlar vermektedir. Ayten Beçet fedai bir eylemle tecridi kırmak için hayatına son verdi. Biz ölümlerin durması için çabalarken daha dün bir tutsak daha yaşamını yitirdi. Biz tüm kamuoyunun bu konu için daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Bu hukuksuzluk daha fazla ölüm yaşanmadan son bulmalıdır. Devletin yetkilileri bir an önce bu sesi duymalıdır. Bu ses duyulsun. Ölümler dursun. Bir an önce bu topraklarda kan ve gözyaşı son bitsin. Tecrit son bulmalıdır" diye konuştu.
 
POLİS BARİKATINI AŞTILAR
 
Kendisini "devlet" olarak tanıtan polis amiri ile vekiller arasında tartışma çıktı. Açıklamayı bitiren milletvekilleri, taziye evine kitleyle birlikte hareket etti. Kısa bir mesafe yüründükten sonra kitlenin önüne kesen polisler yürüyüşe müdahale etti. Toplu şekilde yürüyüşe izin verilmeyeceği anonsunu yapan polis kitleyi dağıtmak istedi. Ancak kitle polisin barikatını aşarak, zılgıtlar eşliğinde "Şehit namirin" ve "Bijî berxwedan zindanan" sloganlarıyla yürümeye devam etti.
 
Bir başka sokakta tekrar önü kesilen kitle, polisin birkaç kişiyi gözaltına almaya yönelik girişimine direnerek, izin vermedi. Burada da polis barikatını aşan kitle, Beçet ailesinin evine doğru zılgıtlar ve sloganlarla yürüdü. Eve ulaşan kitle, Beçet'in ailesine başsağlığında bulundu.