2 Mayıs 2024 Perşembe

Antalya Kadın Platformu: 2019 direnen kadınların yılı olacak

Antalya Kadın Platformu, açıklama yaparak "2019, 'susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' şiarıyla, özgürlük ve mutluluk hakkı için direnen kadınların olacak" dedi.
Antalya Kadın Platformu, yeni yıla girerken "2019'da da susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" şiarıyla eylem yaptı.
 
"Krize ve şiddete karşı kadınlar birlikte güçle. Selam olsun, direnen Flormar işçilerine" yazılı pankartının açıldığı eylemde kadınlar "Flormar işçisi yalnız değildir", "Yasasın kadın dayanışması" ve "Direnen kadınlar onurumuzdur" sloganlarını attı. Basın açıklamasını platform adına İmece Ev İşçileri Sendikası Başkanı Münire İnal okudu. İnal, "Kadın dayanışması ruhu ile 2019'a günler kala, yeni yıla umutla başlamak için tüm direnen kadınları selamlıyoruz" dedi.
 
"Biliyoruz ki kazanımlarımızı tek tek gasp etmek istiyorlar, biliyoruz ki 'itaat etmeyen', 'makbul olmayan' kadınlara tahammülleri yok. Her yeni güne kadına, çocuğa ve LBGTİ'lere yönelik suçlarla gözümüzü açıyoruz. Bu nedenle 2018 yılı kolay geçmedi" diyen İnal, 2018 yılında AKP'nin kadınlara her alanda şiddet, baskı ve ekonomik krizle birlikte artan yoksulluk, işsizlik dayattığını söyledi.
 
"2018 Kasım ayı ortasına kadar erkekler 336 kadını katletti. Son 18 ay ayda 21 bin 957 hamile çocuk resmi kayıtlara geçti, 2 milyon çocuk işçi patronların ağır sömürüsü altında çalışmaya devam ediyor" diyen İnal, TÜİK verilerine göre 2014-2017 yılları arasında 51 bin 818 çocuğun cinsel istismara uğradığını kaydetti.
 
BASKI, ŞİDDET EV SÖMÜRÜ YER YERDE
 
Kadın işsizlik oranın yüzde 14,6 olduğunu ve kadınların yüzde 43'ünün kayıt dışı çalıştırıldığını hatırlatan İnal, "Bu çarpıcı gerçek yanında sendikaların açıkladığı verilere göre; Ekim ayı açlık sınırı bin 919 TL, yoksulluk sınırı ise 6 bin 252 TL. Peki asgari ücret ne kadar? Ocak 2019 itibariyle 2 bin 20 TL. Yani kadınlara ve emeği ile geçinen halka sermaye ve onun iktidarının reva gördüğü açlık, sömürü, şiddet ve nefret düzeni" dedi.
 
Erkek aklının toplumun her yerinde kendini dayattığını ifade eden İnal, "Müfredat ile ders kitaplarında yer verilen cinsiyetçi, kadın bedenini ve emeğini aşağılayan, gerici söylemler aracılığıyla gençlere ve tüm toplumsal kesimlere muhafazakar eğilimler dayatılmakta bu yaşam tarzını benimsemeyenler ise ötekileştirilerek hedef gösterilmektedir" diye konuştu.
 
2019 YILI DİRENEN KADINLARIN YILI OLACAK
 
İnal, 29 Aralık 2005'te Bursa Özay Tekstil'de yanarak ölen 5 kadın işçi şahsında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadınları anarak 229 gündür direnen Flormar işçilerini de selamlayarak "Biz kadınlar biliyoruz ki, kışın ayazına karşı kadın direngenliği ile gireceğiz 2019'a" dedi.
 
İnal, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Evde, sokakta, okulda yaşamın her alanında vazgeçmeden, erkek egemenliğine itaat etmeden, umutla ve dirençle, birlikte güçlüyüz çığlığımızla, dayanışmayı  büyüterek var olacağız. 2019 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' şiarıyla, özgürlük ve mutluluk hakkı için direnen kadınların olacak."