18 Nisan 2024 Perşembe

'Anneler faşizme karşı mücadelenin simgesi haline geldi'

Açlık grevindeki çocukları için Ankara'da HDP Genel Merkezi'nde nöbette olan anneleri ziyaret eden SKM'liler, "Bu ülkede annelerimiz antidemokratik uygulamalara, faşizme karşı mücadelenin bir simgesi haline geldi. Sokakları zapt ettiler" dedi.
Açlık grevindeki çocukları için Ankara'da HDP Genel Merkezi'nde nöbet eylemlerinin 10'uncu gününde olan anneleri Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ziyaret etti.
 
Ziyarette konuşan SKM Genel Meclis üyesi Birsen Kaya, Türkiye siyasetinde anneler ve kadınların önemli bir yeri olduğunu söyledi. Çözüm sürecinde de annelerin başat bir rol oynadığını kaydeden Kaya, "Tecrit ile başlayan bu süreç sadece cezaevlerinde olmaktan çıktı, sokaklara yansıdı. Bu ülkede annelerimiz antidemokratik uygulamalara, faşizme karşı mücadelenin bir simgesi haline geldi.  Sokakları zapt ettiler. Bu ülkede Türkiye halklarının bir arada eşitçe yaşayabileceği özlemini umuda dönüştürdüler. Türkiye siyaseti ve yine annelerimiz sokakta aktif bir rol alarak, erkek egemen siyasetin alışılagelmiş, uzlaşmacı siyasetin dışında iktidarı zorlayan, kadın aklını ve annelerin içinde taşıdığı ve vicdanı Türkiye toplumuna taşıdılar. Yeniden eşit şekilde yaşanabilir bir ülke kurma umudu doğdu" sözlerini kullandı.
 
Türkiye gerçeğinde özgürlük ve demokrasinin ağır bedeller ve ölüme varan sonuçlar sonrasında geliştirilebildiğini vurgulayan Kaya, "Umut ediyoruz ki bu süreç, böylesi gündemlerin olmadığı, tecridin ortadan kalktığı, cezaevlerinin boşaldığı ve tüm topluma özgür bir ülkeyi verdiğimiz bir süreci inşa ederiz" diye belirtti.
 
'UMUDUMUZU KORUYORUZ'
 
Anneler adına söz alan Yesure Tufan da annelerin direnişe daha önceden başlaması gerektiğini ve bunun özeleştirisini vererek, alanlarda olduklarını söyledi. Hapishanelerde başlayan açlık grevleri sonrasında yaşamını yitiren 8 kişiyi hatırlatan Tufan, "Diğer çocuklarımızı kurtarabiliriz ama sağlıkları çok kötü. Bizler anneyiz kaç gündür hep konuştuk. Dün avukatlar İmralı Adası'na gitti. Annelerin içine umut doğdu" ifadelerini kullandı.
 
'EVLATLARIMIZ BİZLERİ BİRBİRİMİZE KENETLEDİ'
 
Yesure Tufan devamında şunları dile getirdi: "Bizi yerlerde sürüklediler, tülbentlerimize bastılar. Hatta bazı polisler bizlere ‘bizim annelerimiz evlerinde hanım gibi otuyor siz neden böylesiniz' diyordu. Ona rağmen onlara cevap vermedik, çocuklarımız için sokaklarda olmaya devam ettik. Ayaktayız, ayakta olacağız. Bu direniş bize birbirimizi tanıma fırsatı da verdi. Anneler olarak birbirimizi tanıyorduk, ama bugün evlatlarımız sayesinde birbirini tanıyan, soran binlerce anne olduk. Biz anneler olarak birbirimize bundan sonra daha da kenetlenerek, mücadele edeceğiz."
 
Kadınların ziyaretleri ardından anneler bir heyet ile birlikte Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti. Anneler seslerini duyurmak için 6 aydır sokaklarda olduklarını ve çok fazla şiddetle karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Kürtler ve Aleviler olarak birçok zulme maruz kaldıklarını söyleyen Nezahat Teke, "Biz sizi siz bizleri anlıyorsunuz. Bundan dolayı el ele verirsek bunları bitirebiliriz" diye belirtti.
 
Ardından konuşan Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz, annelerin polisler tarafından darp edilmesinin vicdanları sızlattığını dile getirerek, "Sizler orada anneler olarak açlık grevlerinin son bulması için sesinizi duyurmaya çalışıyorsunuz. Ama medya hükümetin tekelinde olduğu için hiç bir kanal sizin sesinizi duyurmuyor. Bizde elimizden geldiğince sizlerin yanındayız, sesini duyurmaya çalışıyoruz. Elimizden ne geliyor üzerine konuşuyoruz ama bu saatten sonra daha da hızlanacağız" ifadelerine yer verdi. 
 
'ORTAK HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR'
 
Hükümet kanadında annelerin acılarına azaltacak söylemlerin olmadığını belirten Kılavuz, "Yıllardan beri Kürtlerin neler yaşandığını biliyoruz. Bugün yapılan zulüm bütün muhaliflere yapılıyor ve bütün muhalifler yaşıyor. Yapmamız gereken ortak hareket etmemizdir. Her gün sokaklarda kadınların öldüğü, açlık grevleri olduğu bir ülke bırakıyorlar. Ama bu ülkede demokrasi ve evrensel hukukun yaşamasını istiyorsak tüm muhalif güçlerin birlikte hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.