2 Mayıs 2024 Perşembe

Anne İlker, Ekim Can için açlık grevine başladı

Oğlu Ekim Can Polat'ın maruz kaldığı işkenceler karşı mücadele eden ve sesini duyurmaya çalışan anne Songül İlker, destek için bugün açlık grevine başladı. ETHA'ya konuşan anne İlker, Ekim'in sağlık sorunlarına ve açlık grevinde olmasına rağmen gardiyanların saldırısına uğradığını aktardı. 

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan Ekim Can Polat'ın açlık grevi direnişi 78. gününde. 

Polat, "Hastane sevkinin yapılması ve tedavisinin başlaması, içerideki işkence ve hak gasplarının bir an önce son bulması, kantin ihtiyacının giderilmesi, içeride kitap sayısının artırılması ve kitapların içeriye alınması" talepleriyle açlık grevi direnişine başlamıştı. 

'TEDAVİSİ ENGELLENİYOR'
Oğlunun sesinin duyulması için mücadele eden anne Songül İlker de destek için bugün açlık grevine başladı. ETHA'ya konuşan anne İlker, "Ekim hapishanede çok kötü muameleye maruz kalıyor. Hastane sevki yapılmıyor, tedavisi engelleniyor. Su bile verilmiyor, suyu maltada bırakılıyor" dedi. 

'TALEPLERİN KARŞILANDIĞI SÖYLENDİ AMA SU BİLE VERİLMEDİ'
Oğlu Ekim'in başta kalp ilacı olmak üzere düzenli olarak kullanması gereken ilaçlarının verilmediğini hatırlatan anne İlker, "Müdür bana, 'bize işkenceci demeyin' diyor, oğluma işkence yapıyorlar, başka nasıl hitap edeyim. Taleplerini karşıladıklarını ve açlık grevini bırakmasını söylediler geçen hafta. Buna rağmen su bile verilmedi, açlık grevi sonrası gerekli gıdayı alamadığı için açlık grevini bırakmadı, devam etti" ifadelerini kullandı. 

'GEÇEN HAFTA GÖRÜŞÜMÜZ ENGELLENDİ'
Geçen hafta Ekim Can Polat'ın hücresinin değiştiğini ve bu bahaneyle görüş haklarının engellendiğini kaydeden anne İlker, "Uzaktan gidiyoruz görüşe, 'mazeret görüşü' var bu gibi durumlarda. Ama bunu engellediler. Oğlum hapishane savcısına gardiyanları kötü muamelesinden dolayı şikayet etmiş. Bunun üzerine gardiyanlar hücresini basmış; eşyalarını dağıtmış ve kırmış, sağlık sorunu olan ve açlık grevine devam eden oğlumu o halde darp etmişler. Ekim, bana 'anne burada ölüme terk edildik, şeker hastası birinin ayaklarında yara çıktı yürüyemiyor, tedavisi engelleniyor' dedi" ifadelerini kullandı. 

DESTEK İÇİN AÇLIK GREVİNE BAŞLADI
Yaklaşık 3 yıldır, oğlunun maruz kaldığı işkenceyi dışarıya duyurmaya çalıştığını ancak yeterli dayanışmayı görmediğinin altını çizen anne Songül İlker, bu nedenle ağır hasta tutsak oğluyla dayanışmak ve sesini duyurmak için açlık grevine girdiğini duyurdu.