5 Mayıs 2024 Pazar

Anne Halime Gezer: Kızımı Türk devleti katletti

Kızı Garibe'nin intihar etmediğini, katledildiğini vurgulayan anne Halime Gezer, "Kıyamete kadar o cezaevi yönetimi ve gardiyanlarından davacı olacağım ve davanın peşini bırakmayacağım" dedi. Ailesine yönelik devlet saldırısının sistematikleştiğini kaydeden anne Halime Gezer, "Türk devleti kızımı öldürdü ve otopsisine avukatları bile alınmadı" diye vurguladı.

Sayısız işkenceye maruz kalan ve gardiyanların tecavüz işkencesine uğrayan siyasi tutsak Garibe Gezer 9 Aralık'ta hayatını kaybetti. Tecritte tutulduğu Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi Garibe'nin "intihar ettiğini" öne sürdü. Daha önce de maruz kaldığı işkenceler sonrası yaşadığı travma nedeniyle tutulduğu hücrede intihar girişiminde bulunan Garibe, çarşafın kopması sonucu hayatta kalmış, ancak düşerken başını sert şekilde vurmasına rağmen saatlerce gardiyanlar tarafından yarı baygın hücrede tutularak revire götürülmemişti. Garibe'nin revirde tedavisi de yapılmamıştı.

Garibe'ye yönelik tecavüz saldırısı ve işkencenin üzerini örten devlet, soruşturma yürütmedi, Garibe'yi tek kişilik hürede tecrit altında tutmaya devam etti. Yaşadıklarına rağmen direncini sürdüren Garibe, ailesiyle yaptığı son telefon görüşmesinde Ocak ayında yapılacak görüşe ilişkin planlar yaparak, kıyafet istedi. Bir ay sonrasına dair planlar yapan Garibe'nin ölümündeki şüphelere dikkat çeken hapishane arkadaşları, acil durum butonlarının devre dışı bırakılmasına dikkat çekti, tecavüz ve işkence saldırısına maruz kalan Garibe'nin ölümünden devletin sorumlu olduğunu vurguladı.

'TÜRK DEVLETİ KIZIMI ÖLDÜRDÜ'
 Jinnews'e konuşan anne Halime Gezer, intihar ettiği öne sürülen kızının ölümüne ilişkin "Türk devleti kızımı öldürdü ve otopsisine avukatları bile alınmadı" dedi.

Garibe'nin tutuklandıktan sonra sistematik olarak sürgün sevke maruz kaldığını kaydeden anne Halime Gezer, Garibe'nin ablası ile yaptığı telefon görüşmesinde uğradığı işkenceyi aktardığını söyledi. Son olarak Garibe'yle görüşmek için hapishaneyi aradıklarında bir ay hücre cezası aldığını öğrendiklerini söyleyen anne Gezer, "Aradan birkaç gün geçti. Kızımın telefonu çaldı, telefonu açtığımızda Garibe'nin intihar ettiğini söylediler" dedi.

'KIZIMI BAŞ KALDIRDIĞI İÇİN KATLETTİLER'
"Kızımı baş kaldırdığı için katlettiler" diyen anne Halime Gezer, Garibe'nin intihar etmediğinin altını çizdi. Avukatların ön otopsiye alınmadığını hatırlatan anne Halime Gezer, "Onlar benim kızımı öldürdü. Kızımın kendisini öldürebileceğine inanmıyorum. Bizden ne istediler. Kıyamete kadar o cezaevi yönetimi ve gardiyanlarından davacı olacağım ve davanın peşini bırakmayacağım. Kızım kimseye düşman değildi, onlar kızıma düşmandılar. Kızımın Abdullah Öcalan'ın kitaplarını okuduğunu söylüyorlardı. Zaten onu da yıllardır cezaevine koydular. Bizden ne istiyorlar, günün 24 saati polisler evimizdeydi. Hep baskın yapılıyordu. Bir gün dedim 'ne diye geliyorsunuz gidin evinize' diye. Ben de onlarla tartıştım ama umurlarında değildi" diye konuştu.

'KIZIM DAĞLARIN TAŞLARIN ASLANIYDI'
Diğer oğlunun da tutsak olduğunu söyleyen Halime Gezer, onun da 4 yıl boyunca tek hücrede tutulduğunu kaydetti. Anne Gezer konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Biz kimseye düşman değiliz. Onlar bizi kendisine düşman etti. Ancak ben ölene kadar yolumdan ve mücadelemden vazgeçmeyeceğim. Erdoğan bizden ne istiyor. Bizi öldürüyor, tutukluyor, işkence yaptırıyor. Ne diyeyim kızımı öldürdüler, kızım dağların taşların aslanıydı. Garibem şehirlerin, arkadaşlarının yiğidiydi. Kızımı katlettiler. Toprağın altına gömdüler. Ben daha ne diyeyim. Türk devleti kızımı öldürdü ve otopsisine avukatları bile alınmadı."