29 Mart 2024 Cuma

Ankaralı kadınlar: 8 Mart'ta hayatı örgütlüyoruz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Ankaralı kadınlar, "Krize, savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz" dedi.
Ankaralı kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Sakarya Caddesi'nde buluştu. "Krize, savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz" şiarıyla biraraya gelen kadınlar, "Beka sorunu var' diyenler savaşı, baskı ve şiddet ortamını arttırıyor" dedi.
 
Renkli kıyafetleriyle, hazırladıkları dövizlerle, sloganlarla, alkış ve zılgıtlarıyla alanı dolduran kadınlar, krize, şiddete, savaşa, eşitsizliğe, kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı "Bir aradayız" dedi. Eylemde, açlık grevindeki HDP Milletvekili Leyla Güven, tutuklu siyasetçi kadınlar, Şule Çet ile birlikte öldürülen birçok kadınların fotoğrafı taşındı. Coşkulu geçen 8 Mart eyleminde kadınlar "Eşit işe eşit ücret istiyoruz", "Öldürülmediğimiz şehirler istiyoruz", "Fetvalar sizin sokaklar bizim", "Kadınlar kazanacak" pankartları öne çıktı. Direnişleri kazanımla sonuçlanan Flormar işçilerinin selamlandığı eylemde, Öykü Arin'in annesi gönderdiği mektupla dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.
 
Kadınlar bütün dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü birden fazla dilde selamladı. Ankara Kadın Platformu adına basın açıklamasını İpek Yüksek okudu. Yüksek, 8 Mart'ın eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için mücadele eden, başka bir dünya mümkün diyen kadınların yarattığı, dayanışmayla mücadeleyi büyüttüğü bir gün olduğu vurguladı. "Kadınları ekonomik olarak zayıflatan, aileye bağımlı hale getiren, sadakaya, sosyal yardıma muhtaç bırakan düzeninizi kabul etmiyoruz" diyen Yüksek, insanca yaşamak için güvenceli çalışma hakkı, eşit işe eşit ücret hakkı, sendikalarda örgütlenme hakkı, çocuk ve yaşlı bakımının kamusallaşmasını talep etti. Kadın cinayetlerinde ancak kadınlar bir arada ses verip sahip çıktığında adalet sağlanabildiğine dikkat çeken Yüksek, kadınların yaşam tarzının sorgulandığı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi yasasına saldırıların devam ettiği ifade etti.
 
'CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMADAN NAFAKAYI TARTIŞMAYACAĞIZ'
 
Yüksek, "Kadınların mücadelesi olmaksızın tecavüzcülerin, kadın katillerinin adil yargılanmadığı bir dönemde haklarımızdan asla taviz vermeyiz" dedi. Diğer yandan boşanmanın zorlaştırılmaya çalışıldığı, kadınların nafaka hakkına göz dikildiğini söyleyen Yüksek, "Nafaka mağduru erkekleri tartışmadan önce okula gönderilmeyerek çocuk yaşta evlendirilerek hayatı karartılan kız çocuklarını tartışacağız, çalışan kadının maaşına el koyan erkekleri tartışacağız, hamile olduğu için işten atılan kadınları tartışacağız. Cinsiyet eşitliğini sağlamadan nafakayı tartıştırmayız, mücadele ederek kazandığımız medeni haklarımızdan bir adım geri atmayacağız" diye belirtti. Mülteci kadınlara yönelik artan şiddete dikkat çeken Yüksek, kadınların savaş karşıtı olmaktan ve barış talep etmekten asla vazgeçmeyeceği vurguladı.
 
'UMUDUMUZ, DİRENCİMİZ VE GÜCÜMÜZ VAR'
 
En temel hakları için sokağa çıkan, hak talep eden kadınlara yönelik saldırılara, seçilmiş kadın vekillerin, belediye başkanlarının, gazetecilerin cezaevlerinde tutulduğuna, kadın derneklerinin, televizyonların, gazete ve dergilerin kapatıldığını söyleyen Yüksek, "Yaşam, eşitlik, özgürlük, laiklik ve barış için isyan ve dayanışma ile hayatı hep birlikte örgütleyeceğiz. Şimdiye kadar hakkımız olanları, özgürlüğümüzü nasıl direnerek kazandıysak, yine kazanacağız" ifadelerini kullandı.
 
Yüksek şöyle konuştu: "Kadınların sokakta olmasından, bir arada olmasından korkanlara tekrar hatırlatalım: Bizleri yasaklarla, baskılarla sindiremezsiniz. Yıllardır olduğu gibi yine sokaklardayız, yine dayanışmayla mücadelemizi büyütüyoruz! Her şeye ve her türlü baskıya, kadın düşmanı yasalara rağmen eşitlik ve özgürlük için direnen, üreten, itaat etmeyen ve mücadele eden kadınlar ve LGBTİ+ bireyler var. Bu korkunç tabloyu değiştirebilecek umudumuz, direncimiz ve gücümüz var. Bizler bu kararlılıkla mücadelemize devam ediyoruz."
 
Konuşmaların ardından eylem kadınların türküler eşliğinde halaylarla sona erdi.