24 Nisan 2024 Çarşamba

Ankara'daki gözaltılara tepki: Kaybedeceksiniz

Ankara'da yapılan gözaltıların AKP'nin yerel seçim startı olduğunu söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, "Bu operasyonlar bir işe yaramıyor, bunlardan vazgeçin. Mahkumsunuz kaybedeceksiniz" dedi.
Ankara'da dün sabah yapılan ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa eski Milletvekili İbrahim Binici, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu üyesi (MYK) kanser hastası Ali Rıza Yurtsever'in de aralarında bulunduğu 9 kişinin gözaltına alınması protesto edildi.
 
HDP Ankara İl binası önünde yapılan açıklamaya demokratik kitle örgülerinin temsilcileri katıldı. Polisin ablukası altında yapılan eylemde konuşan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Nur Aytemur, iktidarın başarısız olmaya mahkum politikalarını ve yıkıcı sonuçlarını perdelemek için başta HDP olmak üzere muhalifleri sindirmek üzere operasyonlar yaptığını söyledi. Aytemur, "Bu yöntemleri askeri cunta hükümetleri de kullanmaktaydı. Bugün ülkenin yaşadığı toplumsal, ekonomik ve politik krizin 16 yıllık sorumlusu AKP ve Erdoğan iktidarıdır" dedi.
 
'YEREL SEÇİMLERDE BAŞARISIZ OLACAKLAR’
 
Seçim öncesi yapılan bu tür operasyonlarla daha önce de karşılaştıklarını kaydeden Aytemur, "Daha önce nasıl işe yaramadıysa bugün de işe yaramayacaktır. Başarısızlığı göremeyen AKP iktidarı, aynı tekniği kullanmaktan vazgeçmelidir. Yerel seçimlere giderken HDP olarak halkın taleplerine yanıt olacak çözümler üreterek çalışacağız. 31 Mart 2019 tarihinde iktidarın bu yöntemlerle nasıl başarısız olduğunu bir kez daha göstereceğiz" ifadelerini kullandı.
 
'DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ'
 
Aytemur, "Yerel seçimler yaklaştıkça belediyelerimizi gasp eden kayyumların büyük bir hezimetle gönderileceğini gören AKP iktidarı her türlü gayri meşru yöntemlere başvurmaktadır. HDP siyasi soykırım operasyonlarının karşısında diz çökmeyecek, halkların umudu olmaya devam edecektir” dedi.
 
İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat ise yasal zeminde hak mücadelesi yürütenlerin özgürlüklerinden mahrum edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır" dedi.
 
'AKP SEÇİM STARTINI VERDİ'
 
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da operasyonlara şu sözlerle tepki gösterdi: "2015'ten bu yana sürekli seçimler var. Seçim çalışmaları olarak da sürekli gözaltı operasyonları olmaktadır. AKP de yerel seçimler çalışmasını başlatarak, başta Kürt illeri olmak üzere her yerde yoğun gözaltı operasyonlarını devreye koydu. Gözaltılarla yerel seçimlere hazırlanıyorlar. Gözaltıları, bir yöntem olarak devreye koyuyorlar. 24 Haziran seçimleri öncesi de sandık görevlilerimize yine benzer operasyonlar gerçekleştirildi. Bu operasyonlar, bilinçli. Gerekçeler ise önceki yıllardaki açıklamalar. Bu ülkede gerekçe üretmek artık çok kolay."
 
'YENİLMEYE MAHKUMSUNUZ'
 
Gözaltıların ne HDP'yi ne de onunla birlikte hareket eden demokratik kitle örgütlerini yıldırmayacağını kaydeden Kenanoğlu, "Onurlu mücadelemizle çocuklarımızın geleceği ve demokratik Türkiye için yolumuza devam edeceğiz" dedi. Gözaltıların artık bir cezalandırmaya dönüştüğüne de dikkat çeken Kenanoğlu, son olarak şunları söyledi: "Gözaltına alınırken, sabaha karşı koçbaşlarıyla kapılar kırılıyor, evlerde çocukların başına silah dayanıyor. Suçunuz olmasa dahi, 2 gün sonra bırakılsanız dahi bu bir cezalandırma yöntemiyle yapılıyor. Operasyonda gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istiyoruz. Bunlar bir işe yaramıyor, bunlardan vazgeçin. Mahkumsunuz, kaybedeceksiniz. Sizin gibi zulmedenler hep kaybetti bizim gibi mücadele edenler de her daim kazandı."