19 Mayıs 2024 Pazar

Ankara'da Newroz çağrısı: Birleşik mücadeleyi yükseltelim

Ankara'da Newroz, 21 Mart Pazar günü saat 13.00'da Anadolu Meydanı'na kutlanacak. Newroz'a ilişkin yapılan açıklamada,  Newroz alanlarında birleşik mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara il binasında yaptıkları açıklama ile Newroz'un startını verdi. 21 Mart Pazar günü saat 13.00'da Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanacak kitlenin Newroz'un kutlanacağı Anadolu Meydanı'na yürüyecek ve burada Newroz kutlaması yapılacak.

'ZALİMLERE DUR DİYELİM'
Basın toplantısında konuşan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, "Demirci Kawa'nın zaferle taçlandırdığı, hakların bayramı olan Newroz'un kutlamak için start veriyoruz" dedi. Newroz'un baharın müjdecisi, isyan ve dirilişin simgesi, zalimlerin zulmüne başkaldırının adı olduğunu ifade eden Sinemillioğlu, "Newroz özgür güzel günlerin müjdecisidir. Onun için diyoruz ki; gelin hep birlikte demirci Kawa olup zalimlere dur diyelim" ifadelerini kulandı. 

'İSYANI BÜYÜTME ZAMANI'
Her karanlığın sonunun aydınlık olduğunu belirten Sinemillioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İçinden geçtiğimiz tarihsel sürecin karanlığını da yenecek olan iste bu Newroz ruhudur. Aydınlık günlere olan inancımızla haksızlığa, hukuksuzluğa irade gasplarına, baskı ve sömürüye karşı birlikte mücadele etmek için tüm Ankara hakkını, türkülerimizi birlikte söylemek ve birlikte halaya durmak için Newroz alanına davet ediyoruz. Şimdi isyanı büyütme zamanıdır."

'MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Newroz'un 2600 yıldır Mezopotamya, Kürdistan coğrafyası ve dünyanın her yerinde Dehak'lara karşı verilen özgürlük mücadelesinin günü olduğunu kaydeden Karala üyesi Şamil Parlak, "Dehak'lara karşı Kawa'ların özgürlük mücadelesi, halkların özgürlük mücadelesinde sürmektedir. Bizler de demirci anarşistler olarak 2021 yılı Newroz'unda alanlarda olacağız. Halkların özgürlük mücadelesini, direnişi ve Newroz ateşini büyütmek için herkesi 21 Mart'ta Newroz alanlarına çağırıyoruz" diye konuştu.

'NEWROZ ALANLARINA ÇAĞIRIYORUZ'
Newroz'un demirci Kawa'larin zalim kral Dehak'a karşı zaferi olduğunu söyleyen Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER) üyesi Deniz Altay, Newroz'un isyan ateşi olduğunu söyledi. Ateşin umutla, cesaretle ve onurla harlandığını kaydeden Altay, "Tarihten bugüne dünyanın dört bir yanında zalimlere karşı ve adalet için isyan bayrakları açan, mücadele eden halklara selam olsun. Her halkın kendi dilinde türküler söyleyeceği, zalimlerin tarihin karanlığına gömüleceği, sınırsız ve sınıfsız bir dünya için mücadele eden herkesi direnişi büyütmeye Newroz alanlarına çağırıyoruz" dedi.

Birleşik Mücadel Güçleri adına konuşan Zarife Çamalan, Newroz alanlarında birleşik mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.