19 Nisan 2024 Cuma

Ankara'da kadınlar 25 Kasım'a hazırlanıyor: Savaşa, yoksulluğa ve şiddete karşı alanlara

Ankara'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne hazırlanan kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda buluşma çağrısı yaptı.

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Mülkiyeler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Platform üyesi Zeynep Korkmaz, 2021 yılının sadece ilk 6 ayında 130 kadının hayatına dair karar almak istediği için öldürüldüğünü söyledi. "İstanbul'da Başak Cengiz'i sokak ortasında kılıç ile öldüren katilin 'Savunmasız olduğunu düşündüğüm için bir kadın seçtim' ifadesi aslında yalnızca fiziki bir savunmasızlığı içermiyordu" diyen Korkmaz, cezasızlık kültürünü oluşturanların bu cinayetlerden sorumlu olduğunu söyledi. Yıllardır sistematik şiddete uğrayan ve 9 ayrı koruma kararı bulunmasına rağmen devlet mekanizmaları tarafından korunmayan Çilem Doğan davasına dikkati çeken Korkmaz, "Gördüğümüz üzere yaşamak için öldürmek zorunda kalan kadınlara meşru müdafaa hükümleri uygulanmazken, kadın katillerine 'haksız tahrik indirimi' verilmeyen dosya neredeyse yok" dedi.

İktidarın şiddeti önlemek yerine sistematik bir politik araç olarak kullandığını belirten Korkmaz, "İktidar kazanılmış haklara dönük saldırılarıyla kadınlara gözdağı vermeye çalışıyor. LGBTİ+lar ise özellikle İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılması sürecinde olmak üzere bakanlar, Diyanet ve diğer devlet kurumları tarafından hedef gösteriliyor ve nefret suçuna maruz bırakılıyor. Tüm bu saldırıların karşısında biz kadınlar ve LGBTİ+lar haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmiyor, birlikte mücadelemizi büyütüyoruz" diye belirtti.

Ekonomi politikalarıyla halka dayatılan yoksulluğun pandemi döneminde daha da derinleştirildiğini söyleyen Korkmaz, "Eğitime, sağlığa sosyal güvenceye ayrılmayan bütçe Diyanet'e aktarılırken; 'Kocanız vurmaya kalkarsa uygun bir dille nedenini sorun' diyen Diyanet İşleri Başkanı erkek egemen şiddetin sözcüsü haline geldi. Yoksulluk ve şiddeti bize kader olarak dayatan, hayatımızı yaşanmaz kılmaya çalışanlara inat yaşamın kırıntısını değil tamamını istemeye devam ediyoruz. 2022 yılı için planlanan bütçede Savunma ve Güvenliğe ayrılan pay yüzde 30 arttı. Irak ve Suriye'ye dönük sınır ötesi operasyon ve asker bulundurmayı içeren tezkere Meclis'te onaylanarak iki yıl daha uzatılmış oldu" dedi.

Kadın ve çocuklar için bitmeyen bir şiddet anlamına gelen savaş politikalarına karşı barışı savunmaya devam ettiklerini ifade eden Korkmaz, ekledi: "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde haklarımızı ve hayatlarımızı savunmak için tüm kadınları savaşa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı sesimizi yükseltmek üzere 25 Kasım Perşembe günü saat 18.30'da Sakarya Meydanı'nda yan yana olmaya çağırıyoruz. Yaşasın Kadın mücadelemiz.