5 Ekim 2024 Cumartesi

Ankara'da kadın katliamlarına karşı yürüyüş

Çok sayıda kadın Ankara'da kadın katliamlarının son bulması için yürüdü. Uyuşturucunun, alkolün, psikolojik sorunların erkek şiddetinin bir bahanesi olarak sunulmasını kabul etmediklerini ifade eden kadınlar, şiddetin temelinde sistematik cezasızlık politikasının yattığını ifade etti.

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar, Semih Çelik tarafından yarım saat arayla katledilen İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil için eylemdeydi. Kolej meydanından Sakarya caddesine yürüyen kadınlar önceki gün, Beyoğlu'nda bir kadını taciz eden ve ancak sosyal medyada tepkiler yükselince yeniden yakalanıp tutuklananları unutmadı.

Uyuşturucunun, alkolün, psikolojik sorunların erkek şiddetinin bir bahanesi olarak sunulmasını kabul etmediklerini ifade eden kadınlar, şiddetin temelinde sistematik cezasızlık politikasının yattığını ifade etti. Kadınlar tüm bu şiddet ve taciz vakaları yayılırken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın hâlâ aile politikaları geliştirmesine, Sağlık Bakanlığı'nın "Normal Doğum Eylem Planı" etkinliğini düzenlemesine tepki gösterdi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Sokakları kadınlar için güvensiz ve tedirgin hale getirmeye çalıştığınızı biliyoruz. 'O saatte dışarıda ne yapıyordu' sözlerinizi güçlendirmek için, 'Güçlü aile birliği' politikalarınızı güçlendirmek için bizleri dört duvara mahkum etmek istediğinizi biliyoruz. Kadınların kahkahasına, kaç çocuk yapacağına, hangi saate hangi sokakta olacağına karar vermeye çalışan cinsiyetçi siyaset dili erkek şiddetini cesaretlendiriyor. Kadınlar makul ailenin makul ferdi haline getirmek istiyorsunuz. Gelmeyen kadınları sokak ortasında başka erkeklere öldürtüyorsunuz. Üniformalı Uzman Çavuş Muhammet Recai Işık, Bedriye ışık adlı kadını vahşice katletti."