7 Mayıs 2024 Salı

Ankara'da hasta tutsak Ongullu'nun durumuna dikkat çekildi

Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Abdullah Ongullu'nun durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, derhal hastane sevklerinin gerçekleştirilmesini ve aksayan tedavilerine dair gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için yaptıkları eylemlerin 341'inci haftasında Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Abdullah Ongullu'nun durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ongullu'nun sorunlarını mektupla aktardığı belirtilen toplantı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde gerçekleştirildi.

Söz alan İHD Ankara Şubesi Yöneticisi Sevil Turgut, göz tansiyonu hastalığı olan Ongullu'nun hastalığının ilerlediği ve sağ gözünde görme kaybı yaşamaya başladığını belirterek, tedavi olarak yalnızca damla verildiğini söyledi. Astım hastalığı bulunan Ongullu'nun reflü rahatsızlığı ile birlikte solunum yolunda daralma, yanma ve enfeksiyon gibi sorunların da yaşadığını aktaran Turgut, "Bel ve boyun olmak üzere vücudunun iki bölgesinde fıtık, kulaklarında işitme kaybı yaşamaktadır. Ani işitme kaybı denilen binde bir görülen işitme sinirlerinin ölümünden kaynaklı tedavi edilebilir bir sorun yaşamaktadır. 9 yıldır bu sorunun böyle devam ettiğini ve işitme cihazı ile idare ettiğini ifade etmektedir. Ayrıca sürekli oluşan hışırtı ve çınlama gelen sesleri duymasını engellemektedir. Bu hastalığının ilk başladığı zamanlarda Siirt'te bulunduğu cezaevinde tedavisinin yapıldığını ve belli bir iyileşme sağlandığını, daha sonra aynı kaldığını, kimi doktorların riskli olduğu gerekçesiyle ameliyatını yapmaya yanaşmadıklarını da belirtti" ifadelerini kullandı.

Baş dönmeleri yaşayan Ongullu'nun kronik sağlık sorunları nedeniyle infaz erteleme talebinde bulunduğunu dile getiren Turgut, "Ongullu'nun kronik olan hastalıklarının tetkik ve tedavileri eksiksiz ve kapsamlı olarak yapılmalıdır. Hastane sevkleri gerçekleştirilmeli, aksayan tedavilerine dair gerekli tedbirler alınmalıdır" dedi.

Geçen hafta ağır hastalıklarından dolayı tahliyesi talep edilen Hayrettin Yılmaz'ın açıklamadan bir gün sonra yaşamını yitirdiğini hatırlatan Turgut, "Tahliyesine bir yıl kalmasına rağmen serbest bırakılmadı. Tedavisi sağlansaydı ölümü engellenebilirdi" diye belirtti.