27 Nisan 2024 Cumartesi

Ankara'da Filistin halkıyla dayanışma eylemi

Ankara'da Filistin'e destek eyleminde yapılan konuşmada, "Filistin halkının ait olduğu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için yan yana durma zamanıdır" diye belirtti.

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Tabip Odası, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, siyonist İsrail'in saldırılarına karşı Filistin halkıyla dayanışmak için eylem yaptı.

Sakarya Caddesi'nde yapılan eylemde "Filistin halkının yanındayız. Yaşasın halkların kardeşliği" pankartının açıldığı eyleme Halkevleri, TİP, EMEP, SEP'in aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü, "İsrail in Doğu Kudüs ve Gazze'ye dönük saldırıları devam ediyor. Çocuklar, kadınlar, gençler ait oldukları topraklara sahip çıkmak için her türlü baskıya ve zorbalığa karşı direnen Filistin halkı aralıksız bombalanıyor, evlatlarını yitiriyor" dedi.

Emperyalistler ve işbirlikçilerinin, kendi çıkarları ve gelecekleri için, Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren politikaları bölge halkları için acı, gözyaşı, yoksulluk ve savaş dışında bir şey üretmediğini ve üretmeyeceğini ifade eden Köklü, "İsrail'in, emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin kimi zaman açık kimi zaman dolaylı desteği ile, Filistin halkının direncini kırmaya dönük saldırıları hamasi nutuklarla ve ezbere söylenen cümlelerle engellenemez" diye kaydetti.

Dünyanın bu saldırılara karşı açık ve kesin şekilde Filistin halkının yanında olduğunu göstermesi gerektiğinin altını çizen Köklü, "Emekçiler dünyanın her yerinde süslü cümlelerle hiçbir şey söylememeyi becerenlere yol gösteriyor. İtalya'da Livorno liman işçileri İsrail'e gidecek gemiye silahların yüklenmesini engelleyerek direnen Filistin halkı ile dayanışmanın nasıl olması gerektiğini ortaya koydu. 'Livorno limanı Filistin halkına yönelik katliamın suç ortağı değil.' diyen emekçileri Ankara'dan emek ve meslek örgütleri olarak selamlıyoruz. Yaşasın emekçilerin uluslararası dayanışması" diye konuştu.

AKP iktidarının Filistin meselesine pragmatist ve siyasal İslamcı ideoloji penceresinden yaklaştığını, İsrail ile geçmiş iktidarların yürüttüğü geleneksel devlet politikalarını derinleştirerek yürütmeye devam ettiğini vurgulayan Köklü, "AKP iktidarı Filistin devletinin FKÖ içinden seçilmiş resmi temsilcileriyle ilişkileri sürdürürken diğer yandan kendisi gibi dinsel referanslardan hareket eden Hamas'ı da muhatap alarak bu günkü iki yapılı Filistin'in oluşmasına ciddi etkide bulunmuştur. Hamas ile olan ilişki ile diğer emperyalist merkezler gibi çözümsüzlüğe oynayıp Filistin sorununu çözmeye çalışmaktan ziyade onu Ortadoğu'da söz sahibi olmanın aparatı olarak kullanmıştır" dedi.

Filistin halkına dönük saldırılarla ilgili olarak dün toplanan Birleşmiş Milletler'den yine somut bir adım gelmediğini ifade eden Köklü, "İsrail'e ve arkasındaki emperyalistlere ses çıkaramayan uluslararası örgütlerin yaptıkları zayıf çağrılar sorunu çözmez. Ya da çokça tanık olduğumuz üst perdeden atılan hamasi nutuklar akan kanı durdurmaz. Şimdi emperyalizme ve onun Ortadoğu'daki taşeronlarına, işgalci İsrail yönetimine karşı ayağa kalkma ve mücadele etme zamanıdır. Şimdi barış için, Filistin halkının ait olduğu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için yan yana durma zamanıdır" diye belirtti.