18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ankara'da avukatlara polis saldırdı: #Vazgeçmiyoruz

"Çoklu baro" tasarısına karşı Ankara'da buluşan avukatlar, adliye önünden Meclis'e yürümek istedi. Polis biber gazı ile saldırdı. "#Vazgeçmiyoruz" diyen avukatlar direniyor.

AKP'nin "çoklu baro" teklifini protesta eden baro başkanları, Ankara Valiliği'nin "savunma mitingi"ni yasaklama kararına karşı suç duyurusunda bulunmak için Ankara Adliyesi'ne çağrı yaptı. Bir çok ilden yola çıkan binlerce avukat adliyenin önünde toplandı.

Eylem nedeniyle adliyenin çevresi polis tarafından bariyerlerle sarıldı. Adliye bahçesinde bulunanları "güvenlik" ve "arama" gerekçeleriyle çıkaran polis basın mensuplarının da alana girmesini engelledi. Avukatların kimlik göstererek girişine izin verilirken, çok sayıda polis adliye bahçesine konuşlandırıldı.
 
Baro başkanları ve binlerce avukat, "Savunma Yürüyor", "Çok Baro Yok Barodur", "Baroma Dokunma" pankartları ve "Faşizme karşı omuz omuza", "Bölünmüş baro yok adalettir" ve "Feyzioğlu istifa" sloganlarıyla alana girdi.

DİYARBAKIR BAROSU TAHİR ELÇİ SLOGANIYLA ALANA GİRDİ
Avukatlar alkışlarla baroların yapılarını değiştirmeyi hedefleyen yasa tasarısını protesto etti. Diyarbakır Barosu üyeleri, "Tahir Elçi ölümsüzdür" sloganıyla alana girdi.

Barolar adına açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, teklif ile baroları bölmeye, avukatları susturmaya çalıştıklarını belirterek, bu durumun iktidar açısından korkunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Sağkan, "Savunmadan hiç haz etmediniz, biliyoruz. İlk fırsatta kapılarınızı ayırdınız, sonra susturmaya çalıştınız, olmayınca duruşma salonlarından atmaya başladınız, olmayınca hastanelere göndermeye çalıştınız, olmayınca hukuksuz yollarla on yıllarca ceza vermeye çalıştınız. Şimdide cübbelerimizde düğme açmaya çalışıyorsunuz ve bu karanlık böyle sürsün istiyorsunuz" dedi.

'ÇOĞALMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Sağkan, şöyle devam etti: "Duruşma salonlarında sizden öncekilere de söylemiştik, şimdi de size söylüyoruz: Bu projenin eski sahiplerinin yakalandığında ilk sözleri 'avukatımı istiyorum' olmuştu. Bu sözleri hiç aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın tarih aydınlık için umut için insanlık için mücadele edenleri yazar. 'Bu barolar artık çok oldu diyorsunuz' ya siz adaleti unuttukça insan haklarını ayaklar altına almaya devam ettikçe, biz de çok olmaya devam edeceğiz. Siz çocuk istismarına, kadın cinayetlerine, doğanın talan edilmesine sessiz kaldıkça biz barolar da çok olmaya devam edeceğiz. Baroları bölmeye susturmaya yönelik teklif yasalaşırsa daha da çok olmaya devam edeceğiz. Biat etmeyeceğiz."

BİBER GAZIYLA SALDIRI
Açıklamanın ardından binlerce avukat hep bir ağızdan, "Yılgınlık yok direniş var", "Faşizme karşı omuz omuza", "Savunma susmadı susmayacak" sloganları eşliğinde Meclis'e doğru yürüyüşe geçti.

Bu sırada polis biber gazı ile avukatlara saldırdı. Saldırıya rağmen direnen avukatlar, alanda oturma eylemine başladı.