20 Nisan 2024 Cumartesi

Ankara'da ağır hasta tutsak Nail Demir için eylem

407. kez eylem yapan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ağır hasta tutsak Nail Demir'in sağlık sorunlarını aktardı. Eylemde, Demir'in ağırlaşan ve yaşamını zorlaştıran hastalıkları için tetkik ve tedavilerinin kesintisiz olarak yapılması gerektiği kaydedildi. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 407.hafta eylemlerini Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan ağır hasta tutsak Nail Demir için düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde önünde yapılan açıklamada "Tedavi haktır engellenemez ve hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

İHD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi İhsan Seylan, hasta tutsak Demir'in 29 yıldır hapishanede olduğunu belirtti. Demir'in 28 yaşında tutuklandığını ve 29 yılda Mersin, Malatya, Çankırı, tekrar Malatya, Kocaeli, Bandırma ve Ermenek Hapishanelerinde tutulduğunu anlatan Seylan, "Nail Demir yaklaşık 3 yıldır da Afyon 1 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuluyor. Nail Demir'in, 29 yıllık uzun cezaevi süresi boyunca ağır ve kronik hastalıkları ortaya çıkmıştır. Nail Demir'in her iki böbreğinde iltihap olmasından kaynaklı olarak çok sorunlar yaşamaktadır. Prostat hastalığı bulunmaktadır ve bu hastalığından kaynaklı da sıkıntı çekiyor" dedi.

Ağır hastalıklarından biri olarak 5 yıl önce kendisine kolon kanseri teşhisi konulduğuna vurgu yapan Seylan, "Kolon kanseri nedeniyle kalın bağırsağından ameliyat geçirmiştir ve bu hastalığında dolayı kolostomi torbası ile yaşamak zorundadır. Şu anda da kolon kanseri tedavisi için yalnızca 1 hap almaktadır. 2 gözünde de mercek takılıdır ve görmekte çok büyük güçlük çekmektedir. Bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı bulunmaktadır ve ayrıca sırt bölgesinden de ameliyat olduğunu ifade etmiştir. Vücudunun sol tarafında da komple kas zedelenmesi vardır. Hastalıklarının yanı sıra ailesinden uzak yerlerde tutulmasından dolayı da bu durum psikolojik olarak kendisini etkilemektedir. 26 yıl boyunca ailesini yılda ancak bir kez görebiliyor. Bunlara rağmen şu anda bulunduğu Afyon Cezaevinde ailesine yakın yerlere 2 kez sevk talep etmesine rağmen bu talep kabul edilmiyor" dedi.

Nail Demir'in ağırlaşan ve yaşamını zorlaştıran hastalıkları için tetkik ve tedavilerinin kesintisiz olarak yapılması gerektiğini dile getiren Seylan, "Bu süre zarfında ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için infazının ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca tutukluların ailelerinden uzak olmalarının sağlıklarını ve psikolojilerini de olumsuz etkilemesi ve ailelerinin de zorluklar yaşaması, görüşlere gidememesi nedeniyle sevk taleplerinin kabul edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.