19 Nisan 2024 Cuma

Ankara'da ABD Büyükelçiliği önünde Filistin eylemi

BDS Türkiye'nin çağrısıyla, Ankara'da ABD Büyükelçiliği önünde İsrail'in gerçekleştirdiği Gazze Katliamı'nı protesto etti. Eylemde İsrail'le var olan her türlü anlaşmanın iptal edilmesi ve işbirliğinin sonlandırılması çağrısı yapıldı.
ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması ve Nakba'nın (Büyük Felaket) 70. yılında Filistinlilerin Gazze'de gerçekleştirdiği eyleme yönelik İsrail saldırılarında en az 60 Filistinli hayatını kaybederken 2 bin 770'i aşkın Filistinli yaralandı.
 
BDS Türkiye'nin çağrısıyla, Ankara'da ABD Büyükelçiliği önünde İsrail'in Gazze Katliamı protesto edildi. Eyleme HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve HDP Ankara Milletvekili aday adayı Veli Saçılık da katıldı.
 
Büyükelçilik önünde yapılan eylemde açıklamayı BDS Türkiye gönüllüsü Esmanur Khashram okudu. Khashram, İsrail'in Filistinlilere yönelik katliamlarıyla dolu tarihine dikkat çekerek "Bugün ise Filistin toprağı parçalara ayrılmış ve her bir parçası işgal ve sömürünün başka bir yüzüyle karşı karşıya kalmıştır. 1948 yılında işgal edilen ve üzerinde Siyonist devletin kurulduğu Filistin topraklarında kalan Filistinliler, zorunlu olarak İsrail vatandaşı oldular ve ikinci sınıf vatandaş olarak birçok ırkçı yasayla karşı kaldılar" dedi.
 
Khashram, "Dünyanın her yerinden gelen tepkilere rağmen dün itibariyle ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyarak Siyonist hükümete altın değerinde bir hediye sundu. BDS Türkiye olarak emperyalist ABD yönetiminin bu adımını en sert şekilde kınıyoruz. Onlar hangi kararları alırsa alsınlar, hangi adımları atarlarsa atsınlar Filistin halkı Kudüs'ten asla vazgeçmeyecek ve asla teslim olmayacaktır" diye belirtti.
 
Büyükelçiliğin taşındığı gün gerçekleşen protestolarda işgalci İsrail'in Filistinlilere gerçek mermiler ve havan toplarıyla saldırdığının altını çizen Khashram "Buradan, topraklarına geri dönüş için korkusuzca yürüyen Filistinlileri selamlıyor ve bu uğurda şehit düşenlerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz" diye kaydetti.
 
Khashram sözlerine şöyle devam etti:
"İşgal devleti İsrail, etnik temizlik, kanlı katliamlar ve toprak istilalarıyla kurulmasına rağmen başta ABD olmak üzere dünyanın birçok devleti tarafından tanınmış ve meşruiyetini bu şekilde sağlamıştı. Türkiye 1949 yılında İsrail'i bu bölge içinde tanıyan ilk ülke olmuştu. İşgal devleti, uluslararası hukuku ve BM kararlarını sistematik olarak çiğnemesine, işgale, katliamlara ve etnik temizliğe devam etmesine rağmen hâlâ devletlerin desteğini almaya devam ediyor. Uluslarası BDS Hareketi 13 yıldan beri, Filistin halkı geri dönüş, özgürlük ve eşitlik haklarını elde eden dek işgal devletine verilen her türlü desteğin kesilmesi çağrısını yapıyor.
 
"Nakba günü vesilesiyle aynı zamanda bir kez daha, Siyonist oluşum tüm alanlarda boykot edilmesi, yalnızlaştırılması ve tecrit edilmesi çağrısını yineliyoruz. Özellikle ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması ve geri dönüş yürüyüşlerine yapılan saldırıların katliama dönüşmesi nedeniyle Türkiye hükümetini, iki yıl önce İsrail'le varılan normalleşme anlaşmasını iptal etmesi ve başta doğalgaz işbirliği olmak üzere İsrail'le her türlü işbirliğinden vazgeçildiğini ilan etmesi çağrısını yapıyoruz."
 
Eylemde konuşan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Filistin özgürlük mücadelesiyle dayanışmalarının yeni olmadığını kaydetti. Kürkçü, Filistin özgürlük hareketine; Türkiye devrimci hareketinin on yıllar öncesinde mücadele arkadaşı olduğunu belirterek, "Kürt özgürlük hareketi de Beyrut'un işgalinden başlayarak canı ve kanıyla Filistinlilerin özgürlük mücadelesinde kahramanca tutum takındı. Şimdi bu iki solun birleştiği HDP, elbette bu tarihi mirasa yaslanıyor" diye konuştu.
 
AKP hükümetlerinin on yıllardır Filistin kurtuluş mücadelesinin yanında gibi göründüğüne dikkat çeken Kürkçü, "Ama gerçekte İsrail devletinin işgalci ve fetihçi, siyonist hareketin yanında açıkça saf tuttular. Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) ikiye bölen dinci tutum, aslında Türkiye hükümetlerinin Filistin davasına yaptıkları en büyük kötülükler arasında yer alıyor. Bugün o nedenle Trump'ın siyasetinin karanlık bir çağ açtığını söyleyenler, bu karanlık çağın ortağı olduğunu unutmamalılar. ‘Trump'ın gelmesinden umutluyuz' diyenler şimdi umudun karşılığının ne olduğunu görmüşlerdir. Onlar için ümit olan, Filistin halkı için bir kabusa dönmüştür. O nedenle biz buraya gelenler Filistin halkının yanında olmanın ancak ilk adımı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye halkları toparlanacak, Filistin'in özgürlüğünün yanında yerini alacaktır" diye konuştu.
 
DİSK ULUS MEYDANI'NDA AÇIKLAMA YAPTI
 
DİSK Ankara Temsilciliği, İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik katliamına tepki gösterdi. Ankara Ulus'ta yapılan eylemde, "Katil ABD, Ortadoğudan defol", "Filistin halkı yalnız değildir" sloganları atıldı. Eyleme Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, ASMMO Başkanı Ali Şahin, SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve CHP Ankara il yöneticileri de katıldı.
 
Basın açıklamasını okuyan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, "En-Nakba'nın 70. yılında İsrail'in Filistin topraklarını sömürgeci bir zorbalıkla işgal etmesine, işgali kalıcı kılmak için mazlum Filistin halkını katletmesine ve milyonlarca Filistinliyi vatansız bırakmasına karşı BM başta olmak üzere, uluslararası demokratik kamuoyunu yaşanılanlara seyirci kalmamaya çağırıyoruz. Üyesi bulunduğumuz tüm uluslararası üst sendikal birlikler başta olmak üzere tüm sınıf kardeşlerimizi, her platformda, Filistin'e ve Filistinlilere karşı acımasız ve zalimane bir şekilde saldıran sömürgeci İsrail Siyonizmine karşı dayanışmaya çağırıyoruz. Filistin'de yas için ilan edilen genel grevi ve Filistin halkını selamlıyoruz. Ülkemizde ise AKP hükümeti tarafından Filistin halkına yönelik yaşanılan her katliam girişimi sonrasında rutinleşmiş, herhangi bir yaptırımı olmayan, boş açıklamalar yerine, Siyonist İsrail devleti ile her türlü ekonomik ve askeri anlaşmanın sonlandırılarak Filistin halkıyla tam ve sürekli bir dayanışma gösterilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.