29 Mart 2024 Cuma

Ankara'da 15 Mart'ta 5 acil talep için Beyaz Miting düzenlenecek

15 Mart'ta Ankara Tandoğan Meydanı'nda sağlıkta şiddete karşı sağlık meslek örgütlerinin düzenleyeceği "Beyaz Miting"e ilişkin yapılan basın toplantısında 5 ortak talep sıralandı.

Ankara sağlık meslek örgütleri, sağlıkta şiddete karşı 15 Mart'ta Tandoğan Meydanı'nda düzenleyecekleri 'Beyaz Miting'e çağrı yaptı.

Tüm sağlık emek meslek örgütlerinin ortak olarak düzenlediği Beyaz Miting için Ankara Tabip Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Devrimci Sağlık İş Sendikası Ankara Şubesi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Tüm Radyoloji Teknisyenleri Ve Teknikerleri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Ankara Veteriner Hekimleri Odası ve Veteriner Hekimler Derneği ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda önce söz alan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Vedat Bulut, sağlıkta şiddetle mücadele etmek için yıllardır öneri sunduklarını belirtti. Türkiye genelindeki sağlık emek meslek örgütleri ve sendikalarla birlikte karar verdiklerini ifade ederek "15 Mart'ta 10 sağlık meslek örgütü ve sendikanın katılımıyla Tandoğan Meydanı'nda Beyaz Miting ve 17 Nisan'da G(ö)rev yapacağız. Acil servis ve ameliyathaneler dışında sağlık hizmeti verilmeyecek. Bu şekilde belki derdimizi ve sorunlarımızı anlatabiliriz" dedi.

Açıklamayı okuyan Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Dr. Serhat Özsoy, sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen en acil sorununun sağlık alanında yaşanan "Şiddet" olduğunu belirtti.

7 yılda 91 binden fazla şiddet vakası yaşandığına dikkat çeken Özsoy "Şiddet uygulayanlar ise mahkemelerden sembolik bile denilemeyecek cezalar alıyor ya da serbest bırakılıyor. Siyasi iktidar ise haberlerde gündem olmuşsa veyahut ölümle sonuçlanmışsa şayet sadece açıklama yapmakla yetiniyor; şiddet ve mağduriyet karşısında caydırıcı adımlar atmaktan kaçındıkları gibi sağlıkçıları itibarsızlaştırarak emeklerini fiilen değersizleştiriyor" dedi.

Sağlık çalışanları olarak sağlıkta şiddete ve buna yol açan politikalara "Artık yeter" dediklerini ifade eden Özsoy, 15 Mart Pazar günü Ankara'da 'Beyaz Miting'de biraraya geleceklerini belirterek ortak taleplerini sıraladı:

ACİL 5 TALEP SIRALANDI
TTB'nin hazırladığı sağlık emek ve meslek örgütlerinin desteklediği "sağlıkta şiddet yasa tasarısı" Meclis tarafından hemen yasalaştırılsın.

Sağlık hizmeti sunarken yaşanan şiddet iş yeri kazası ve meslek hastalığı olarak değerlendirilsin.

Muayene randevuları hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlensin.

Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilsin.

Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilsin, sevk zinciri uygulamasına geçilsin hemen şimdi.

Açıklamanın ardından söz alan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör de taleplerinde kararlı olduğunu belirterek "Sağlıkta şiddet yalnızca sağlık çalışanlarının değil aksayan sağlık hizmetiyle birlikte tüm toplumun sorunudur. Bu nedenle tüm toplumun kendi sağlık hakkı için sağlıkta şiddete karşı çıkması gereklidir" dedi.

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden de sağlıkta şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekerek her türlü şiddeti her kesimden gördüklerini söyledi. Sağlıkta şiddetin sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söz ve söylemlerden de bağımsız olamayacağını belirtti.

Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Yalçın Köksal yaptığı konuşmada "Sağlıkta şiddet artık can güvenliği noktasına gelmiştir. Özellikle kırsal sahada görev yapan veteriner hekimler gece gündüz şiddetle karşı karşıya kalmaktadır. Bizler de 15 Mart'taki eylemde geniş katılımla yer alacağız" sözlerini kaydetti.