3 Mayıs 2024 Cuma

Ankara'da 15-16 Haziran eylemi: Örgütlü birleşik güç yenilmez

Ankara'da DİSK üyeleri 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin yıldönümünde örgütlü birleşik mücadele yürütme çağrısı yaptı.

DİSK, 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişinin yıldönümünde Ankara'da Ulus Heykel önünde eylem yaptı.

Eylemde konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, bu direnişin ekonomik temelli değil işçilerin sendikalarına sahip çıkma direnişi olduğunu ve direnişin yarattığı etkinin tüm dengeleri değiştidiğini belirterek "İşin sırrı burada yatıyor. Örgütlü birleşik güç yenilmez" dedi.

DİSK'in varlığının ve kalıcılığının da 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi ile olduğunu ifade eden Görgün, "DİSK'in ve Türkiye işçi sınıfının en büyük direnişlerinden 15-16 Haziran'ın 50. yılındayız. Tüm emekçilere kutlu olsun" dedi.

İşçi sınıfının elini kolunu bağlama girişimlerine karşı 15-16 Haziran direnişinde sendikal hak ve özgürlüklerin savunulduğunu ifade eden Görgün, "Sahte, sarı ve güdümlü sendikacılığa karşı işçilerin gerçek sendikacılığı, sınıf ve kitle sendikacılığını savunma eylemidir. Örgütlü-örgütsüz işçi sınıfının ayağa kalkıp ‘Artık yeter!' dediği bir direniş günüdür" diyerek o günün iktidarı olan Adalet Partisi'nin DİSK'i fiilen ortadan kaldırma girişimine karşı işçilerin direnişle verdiği tepkiyi örnek gösterdi.

DİSK'e ve sendikalarına bağlı on binlerce işçinin 15-16 Hazirann 1970 tarihinde sendikalarına sahip çıkmak için greve çıktığını ve ardından sıkıyönetim ilan edilerek çok sayıda sendikacı ile işçinin tutuklandığını hatırlatan Görgün, binlerce işçinin işten çıkartılmasına, hükümetin yasayı meclisten geçirmesine rağmen uygulayamadıklarına dikkat çekti. Hayatını kaybeden üç işçiyi anan Görgün, "Direnişin yarattığı etki dengeleri değiştirdi. Başlangıçta yasaya destek veren siyasi partiler direnişten sonra tavrını değiştirdi ve yasaya karşı çıkmaya başladı. Demirel hükümeti yalnız kaldı. Sendikacıların 1961'de kurduğu Türkiye İşçi Partisi yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Yasa 1,5 yıl sonra 1972'de iptal edildi. Anayasa Mahkemesi yasayı sendika özgürlüğüne aykırı buldu. DİSK'in görüşleri haklı çıktı. DİSK kazandı, işçiler kazandı" diye konuştu. 15-16 Haziran direnişinin ekonomik temelli değil işçilerin sendikalarına sahip çıkma direnişi olduğunu belirten Görgün, "İşin sırrı burada yatıyor. Örgütlü birleşik güç yenilmez. Hala görüyoruz ki, üretici güçlerin 15-16 Haziran direnişi, bugün de yolumuza ışık tutuyor" dedi.