24 Nisan 2026 Cuma

Ankara Üniversitesi öğrencileri İlayda için eylemdeydi: Silahın sahibi yargılansın

Ankara Üniversitesi öğrencileri, polis babasının silahından çıkan kurşunla şüpheli şekilde yaşamını yitiren İlayda Zorlu'nun ölümünün intihar değil cinayet olduğunu ifade etti ve İlayda'nın ölümüne neden olan silahın sahibinin yargılanması gerektiğine vurgu yaptı.

Ankara Üniversitesi öğrencileri,  eylemlere katıldığı için polis tarafından ailesi aranarak taciz edilen ve polis babasının silahından çıkan kurşunla şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencisi İlayda Zorlu için eylem yaptı. Kampüsün içerisinde bulunan Güneş Meydanı'nda bir araya gelen öğrenciler, rektörlük binasına yürüyüş gerçekleştirdi.

“İlayda Zorlu isyanımızdır”, “Devlet elini yaşamımdan çek” “Kutsal aileniz batsın kadınlar yaşasın” sloganları atılan açılamada “İlayda Zorlu isyanımızdır, bir kişi daha eksilmeyeceğiz” pankartı açıldı.

Öğrenciler, olayın kaza ya da intihar olarak nitelendirilemeyeceğini belirterek, bunu “politik bir cinayet” olarak değerlendirdiklerini ifade etti. İlayda Zorlu'nun devlet eliyle oluşturulan şiddet ortamında yaşamını yitirdiğine vurgu yapan öğrenciler, “Polis, 18 yaşını geçmiş bir kadının babasını arayarak aile içi şiddeti ve tehdidi bizzat tetiklemiştir. İlayda'nın ölümüne giden süreci bu baskı ve denetim zinciri yaratmıştır” dedi.

'SİLAHIN SAHİBİ YARGILANSIN'
Öğrenciler, İlayda'nın sadece parasız eğitim hakkını savunduğu ve kadın cinayetlerine karşı mücadele ettiği için hedef gösterildiğini belirtirken, İlayda Zorlu'ya baskı ve şiddet uygulayan, ölümüne neden olan silahın sahibinin yargılanıp hesap vermesi gerektiğini dile getirdi.