3 Mayıs 2024 Cuma

Ankara Tabip Odası'dan Dr. Filiz Yıldırım'a destek açıklaması

Ankara Tabip Odası, duruşması görülecek olan Dr. Filiz Yıldırım'a destek amacıyla yaptığı açıklamada, "Unutmamalıyız ki adalete erişim ve adil yargılanma hakkı hepimizin hakkıdır" dedi.

Ankara Tabip Odası, evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakılan Dr. Filiz Yıldırım'ın yarın Ankara Batı 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmasına ilişkin şube binalarında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın toplantısında konuşan Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyon üyesi Gülgün Kıran, kadına yönelik şiddetin boyutlarına dikkat çekerek, "Kadına yönelik şiddet ister ister özel, ister kamusal alanda olsun, kadınların insan haklarını ve temel özgürlüklerini ihlal eder. Şiddet kadınların yaşamlarını örselenmiş bireyler olarak sürdürmelerine neden olur. Şiddet; kontrol etmek, boyun eğdirmek, sindirmek için kullanılmasının yanı sıra, ev içinde cinsel taciz ve istismar, savaş dönemlerinde sistematik tecavüzler olarak da güncelliğini koruyor. Kadına yönelik şiddet sınıf ve kültür ayırmadan devam etmekte, küresel düzeyde de ekonomik, siyasal ve etnik sorunlarla iç içe geçmiş bir şekilde giderek artmaktadır. Son yıllarda artışın nedenine neo-liberal politikalar, yoksulluk, hızlı kentsel dönüşüm ve değerler bunalımı, savaşlar, İslami ve milliyetçi nitelikli bir muhafazakarlaşma, otoriter ve militarist eğilimlerin güçlenmesi gibi etkenleri de ekleyebiliriz. Türkiye güçlü bir ataerkil toplumsal yapıya sahiptir" dedi.

'HAKSIZ TAHRİK UYGULANDI'
Kıran "Dr. Filiz Yıldırım'ın eski eşi İ.K. hakkında Ankara Batı 7'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2018 ile 707 E sayılı dosyasında: 'eşine şiddette bulunmaktan', 'eşine hakaret etmekten', 'eşine karşı silahlı tehdit suçlarından' kamu davası açılmıştır. Ankara Batı 7. Asliye Ceza Mahkemesi hakaret ve silahlı tehdit suçundan beraat kararı, kasten yaralama suçundan 1 yıl 9 ay hapis cezası vermiştir. Dr. Filiz Yıldırım'ın şiddete maruz kalırken tamamen meşru savunma ve canını kurtarmak için saldırganın kolunu ısırması haksız tahrik sayılmış ve 1 ile 6 oranında indirim yapılmış 1 yıl 4 ay 6 günlük cezası 1 yıl 1 ay 15 güne indirilmiş, 'sanığın kişilik özellikleri' de gerekçe gösterilerek 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' ve herhangi bir yükümlülük altına alınmaksızın 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına karar verilmiştir" diye kaydetti.

Dr. Filiz Yıldırım'ın avukatı beraat kararı verilen hakaret ve tehdit iddialarını Ankara Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf talep ettiğini, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair karara da Ankara Batı Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz ettiğini söyleyen Kıran, "Dosya İstinaf yönünden incelenmek üzere Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 16'ncı Ceza Dairesi'ne gitmiş, İstinaf Mahkemesi hem hakaret hem de silahlı tehdit yönünden cezalandırılmasına karar vermiş ancak mahkeme Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ve mahkeme başkanının görüş ve karşı oyuna rağmen haksız tahrik uygulanarak eksik ceza vermiştir. Bu durumdan temyize tabii olan bölümü tahrik olmayacağı gerekçesi ile hem savcı hem avukatı tarafından Yargıtay'da temyiz edilmiştir" diye belirtti. 

Filiz'in kendini korumak, özsavunma hakkını kullandığını kaydeden Kıran, şu ifadeleri kullandı: "Ayni hakim ilk celse karar verip, bu fiili yasal savunma amacıyla işlediğini belirterek dosyayı kapatması gerekirken hiç ilgisi olmayan hakaret ve tehdit suçlarından istinafa giden dosyanın sonucunun beklenmesine karar vermiştir. Böylece Filiz Yıldırım'ın kusurlu olmadığının ortaya çıkması geciktirilmiş, eski eşi 2 buçuk yıl yargı önüne çıkartılmamış, yargıya ulaşma hakkı engellenmiş, davaların makul sürede bitirilmesini isteme hakkı ihlal edilmiştir. Reddi hakim talepleri; hakim tarafından birtakım mazeretler ileri sürülerek reddedilmiş, bu mazeretlere yapılan itiraz üzerine kabul edilmiştir. Hakim hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na yaptıkları şikayet soruşturması halen devam etmektedir. İ.K. hakkında açılan dava, Ankara Batı 7'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2019 ile 328 E sayılı dosyada reddi hakim üzerine görevlendirilen başka bir hakim tarafından devam etmektedir."

'ADİL YARGILANMA HAKKI HEPİMİZİN HAKKIDIR'
Kıran, son olarak şu taleplerde bulundu: "Hukuksal anlamda da yeni birtakım düzenlemelere gidilerek kadına karşı şiddet suçlarının Türk Ceza Kanunu'nda ayrı bir bölüm altında yeniden düzenlenmesini, 'haksız tahrik', 'iyi hal' ölçütlerinin değiştirilmesini, kadına yönelik şiddet suçlarının diğer şiddet suçlarından ayrı değerlendirilmesini, verilen cezaların gerekçeli kararlarında gerekçe ve nedenlerin açıklanmasının zorunlu hale getirilmesini istiyoruz. Unutmamalıyız ki adalete erişim ve adil yargılanma hakkı hepimizin hakkıdır. Bu talebimizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz."