29 Mart 2024 Cuma

Ankara Tabip Odası: Yoğun bakımlarda yer kalmadı

Ankara Tabip Odası, Ankara'da pandemi hastanelerinin servis ve yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolduğunu, hastaların acil servislerde sedye üzerinde takip edildiğini açıkladı.

Ankara Tabip Odası, normalleşme süreciyle birlikte Ankara'daki günlük pozitif Covid-19 vaka sayısının bine yaklaştığını, pandemi hastanelerinin servis ve yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolduğunu açıkladı.

Ankara Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, Ankara'nın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da dikkati çektiği gibi hep ilk beş il arasında olduğu vurgulandı. Son günlerde yaşanan vaka sayısındaki artışla Ankara'da sadece Covid-19 hastalarına sağlık hizmeti sunan pandemi hastanelerinin servis ve yoğun bakım ünitelerinin yüzde yüz doluluk oranlarıyla hizmet verdiği belirtildi.

COVID-19 HASTALARI ACİLDE
Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastaların acil servislerde sedyeler üzerinde takip edildiği de bildirilen açıklamada, "Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri Covid-19 hastası kabul edemez hale gelmiştir. Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömotik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunamamaktadır" denildi.

BİR ODAYA İKİ COVID-19 HASTASI ALINIYOR
Pandemi hastanelerinde salgının en yoğun olduğu Nisan-Mayıs aylarında dahi her odaya bir pozitif hasta kabul edilirken şimdilerde bu odalara ikişer hasta yatırıldığını açıklayan Ankara Tabip Odası, "Ankara'da kamu özel işbirliği ile işletilen bir hastanede Covid-19 hastalarının kabul edildiği yoğun bakım ünitesinin hasta kapasitesi normal koşullarda 16 iken bu yoğun bakım ünitelerine de 8'er hasta ilave edilmiş, 16 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitelerinde 24 hastaya hizmet verilmeye başlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

1 Haziran'dan itibaren yedi sağlık çalışanının daha hayatını kaybettiği, sağlık çalışanlarının enfekte olmaya devam ettiği açıklamada şunlar kaydedildi:
"Ne yazık ki gelinen noktada salgın kontrolsüz bir şekilde, gayri ciddi ve bilimsel veriler dışındaki yönetsel kararlarla bastırılmaya çalışılırken tüm sorumluluk bireylere yüklenmektedir. Öte yandan sadece Covid-19 hastası kabul etmesi gereken pandemi hastaneleri sağlık kurulu hizmetine de açılarak günlük 100'ün üzerinde Sağlık Kurulu hastasına hizmet verilmeye başlanmıştır. Yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların, Covid-19 hastalarıyla aynı ortamda sağlık hizmeti almaları büyük bir risk oluşturmaktadır. Söz konusu yoğunluk, pandemi hastanelerinde sosyal mesafe ve hijyen önlemlerinin de geri plana itilmesine ve uzayan kuyruklarda bulaş riskinin çok fazla artmasına sebep olmuştur."