2 Mayıs 2024 Perşembe

Ankara Tabip Odası: Derhal genç hekimlerin ataması yapılsın

Koronavirüs salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunan Ankara Tabip Odası, "güvenlik soruşturmaları" nedeniyle genç hekimlerin atamasının yapılmadığını belirterek, "Salgını bu şekilde mi önleyeceksiniz?" diye sordu. Ankara Tabip Odası, ayrımcılığın sürdürüldüğünü belirterek, "Üzgün ve öfkeliyiz" dedi.

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için genç hekimlerin atmaları yapılmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. ATO yönetiminin kararı üzerine koronavirüs nedeniyle toplantıya basın mensupları davet edilmedi. ATO, toplantı sonrası basın metni ve videoyu basınla paylaştı.

ATO Genel Sekteri Ali Karakoç, güvenlik soruşturmalarının yasaya aykırı olduğunu hatırlattı. Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunan Karakoç, "Genç hekimlerin çalışma hakkını gasp etmek yerine yasalara uyarak atamalarını derhal yapmaya; bu süreçteki tüm kaynaklarını salgın karşısında alınması gereken önlemlere ve sağlık hizmetlerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için seferber etmeye çağırıyoruz" dedi.

Koronavirüs salgınına karşı sağlık çalışanlarının canları pahasına çalıştığına dikkati çeken Karakoç, Türkiye'de sağlık çalışanlarının yetersiz koruyucu ekipmanlarla çalıştığını söyledi. Karakoç, "Bir kısmımız aileleri ile görüşemiyor, bir kısmımız ise evine gittiğinde ailesiyle yakın temas kurmaktan kaçınmak zorunda. Salgının yayılmasını önlemek için yurttaşlara evlerinde kalmaları çağrısı yapan bizler her gün görevimizin başındayız" diye belirtti.

Karakoç, şunları söyledi: "Büyük bir halk sağlığı sorunu karşısında sağlık çalışanlarının iş güvenliğini sağlaması, sayısını artırması gereken Sağlık Bakanlığı ne yapıyor? İntörn yani halen eğitimini tamamlamamış tıp fakültesi öğrencilerini sosyal güvencesiz ve ücretsiz olarak çalıştırmak istiyor. Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararı sonucu hiçbir yasal dayanağı kalmayan güvenlik soruşturmasını gerekçe göstererek; hala yeni mezun genç hekim arkadaşlarımızın mesleğini yapmalarını engelliyor. Bu hafta birden fazla genç hekim arkadaşımız, ne olduğu belli olmayan 'gerekli şartlar'ı sağlamadıkları iddiasıyla atamalarının yapılmadığını bildiren tebligatlar aldı. Daha önceden güvenlik soruşturmalarının meşru olmadığını defalarca söyledik. Anayasa Mahkemesinin kararından sonra artık yasal da değil.

ÜZGÜN VE ÖFKELİYİZ
Yüzbinlerce insanı enfekte ettiği belirlenen ve binlerce insanın ölümüne yol açan pandemi karşısında Sağlık Bakanlığı hala sağlık çalışanlarını fişlemek ve yasal olmayan şekilde mesleklerini yapmalarını engellemek mi istiyor? Salgını bu şekilde mi önleyeceksiniz? Önümüzdeki dönemde vaka sayısının artmasına bağlı olarak, daha fazla iş yükü altında çalışmak zorunda kalacak olan hekimlerin yükünü böyle mi hafifleteceksiniz? Halkın sağlığı için özveriyle çalıştığımız bu dönemde hala bu düşmanca, ayrımcı uygulamaların muhatabı olmaktan ötürü üzgün ve öfkeliyiz."