18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ankara Onur Yürüyüşüne saldırıya ilişkin açıklama

Ankara Onur Yürüyüşüne yönelik polis saldırısına ilişkin İHD Ankara Şubesi’nde yapılan açıklamada, yaşanan hak ihlalleri sıralandı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Ankara'daki Onur Yürüyüşüne yapılan polis saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Söz alan Şube Yöneticisi Tunahan Gözlügöl, derneğe yapılan başvuruları raporlaştırdıklarını aktardı. 

Gözlügöl, "Seymenler Parkında yürüyüş yapmak isteyenlerin bir araya gelmesinden sonra park polisler tarafından tamamen boşaltıldı ve ablukaya alındı. Bunun üzerine bir araya gelenler Tunalı Hilmi Caddesinden yürüyüşe başladı ve hemen akabinde herhangi bir ikaz olmadan kolluk kuvvetlerinin engellemesiyle karşılaşıldı. İlk etapta kitle orada bulunan sivil polislerce LGBTİQA+fobik ve cinsiyetçi ifadelere maruz bırakıldı. Daha sonra gelen çevik kuvvet polisleri ile şiddetin dozu arttı. Kolluk kuvvetleri kitleyi dağıtmaya yönelik hareket etmedi. Kitle çevik bariyerleri arasında ezilircesine sıkıştırıldı. Oradan çıkmaya çalışanlar gaz ve darp ile karşılaştı. Bu müdahaleye karşı çıkan bir aktivistin yumruk darbesiyle dudağı patladı. Başka bir aktivist, yakın mesafeden CO biber spreyine maruz kalmasına ve nefes darlığı çekmesine rağmen şiddete maruz bırakıldı ve herhangi bir mukavemet göstermemesine rağmen gözaltına alındı" dedi. 

Yürüyüşe yönelik saldırıda ters kelepçe işkencesi uygulandığını ve çok sayıda kişinin polis tarafından darp edildiğini, fotoğraf çekek isteyenlerin engellendiğini aktaran Gözlügöl, Lübnan vatandaşı bir avukatın tekmelenen fotoğrafçının bunu hak etmediğini ifade ettiğini ve korumaya çalıştığını belirtti ve şöyle devam etti: "Onu şiddetten korumaya çalıştığı için gözaltına alındı. Kişinin TC kimliği olmadığı için tutanak tutulmaksızın pasaportu, hukuka uygun şekliyle emniyette alınması gereken telefon yine tutanak tutulmaksızın zorla alındı. Lübnanlı avukat bunu yapamayacaklarını ifade etti ancak polisler 'Burada bizim kanunlarımız geçer, burası Türkiye, avukatsan Lübnan'da avukatsın' gibi ifadeler kullandı. Sol elinde ameliyat olduğu için demir kelepçeyi o koluna takmamalarını rica etti ve bunun üzerine polis kişiyi demir kelepçenin bir tarafı sağ el bileğine diğer tarafı sol ayak bileğine gelecek şekilde kelepçeledi. Saatlerce bu şekilde bekletilen Lübnanlı avukatın içinde yüklü miktarda parası olduğu için vermek istemediği çantası yine tutanak tutulmadan zorla alındı. Lübnanlı avukatın yanında bulunan ve aynı şekilde şiddete karşı çıkan bir doktor gözaltına alındı. Alanda kitlenin çevik kalkanlarıyla sıkıştırıldığı sırada bir kişi basına da yansıdığı şekliyle saçı çekilerek, darp edilerek gözaltına alındı. Müdahale sonrası gözaltına alınan yirmi kişinin tamamı gözaltı otobüsünde iki saat boyunca ters kelepçe ile tutuldu."