19 Mayıs 2024 Pazar

Ankara katliamı firarisi 16 sanığın davası kapatılmak isteniyor

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, 16 firari sanığın davasının kapatılmak istendiğini belirterek duruşmalara katılma çağrısı yaptı.

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, Ankara katliamında firari 16 sanık için devam eden yargılamanın eksiklikler ve hatalarla kapatılmak istendiği belirtildi. Açıklamada duruşmalara katılma çağrısı yapıldı.

10 Ekim 2015 günü Ankara katliamının ardından başlatılan soruşturma neticesinde 36 kişi hakkında açılan davanın, bütün eksikliklere rağmen alelacele bitirilmiş ve yakalanan 19 sanık için çeşitli mahkumiyet kararları verildiği belirtilen açıklamada, "Firari 16 sanık için devam eden yargılama ise aynı eksiklikler ve hatalarla kapatılmak isteniyor" denildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde 5 yıldır süren hukuk mücadelesinde, yalnızca katliamı örgütleyenlerin peşine düşülmediği, aynı zamanda IŞİD'in katliamlar gerçekleştirecek ortamı nasıl bulduğu, hangi olanaklardan yararlanarak hareket ettiği, üye ve yöneticilerinin nasıl yakalanamadıkları sorularının cevapları için de emek harcandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Ne var ki 'yasak' alanlara girmekten imtina eden mahkeme, esas ve müşterek faillerin bulunmasına katkı sağlayacak bir adım atmadı, atmıyor. Gelinen aşamada, neredeyse hiçbir talebimizi kabul etmeyen bir mahkeme ve mahkemenin müzekkerelerine cevap vermeyen kamu kurumlarıyla karşı karşıyayız. Bu nedenle, gerçeklerin üzerinin bir kez daha kapatılmak istenmesinden kaygılıyız. Son olarak, başından bu yana yargılamayı sürdüren heyet ile duruşma savcısının 'dağıtılması' ve bugün yaklaşık 300 klasörü bulan davanın sorumluluğunun dosyayı hiç bilmeyen yeni bir heyete ve savcıya teslim edilmesi de kaygılarımızı arttırıyor. Türkiye tarihinin ilk 'insanlığa karşı suç' iddianamesinin davası olma özelliğini de taşıyan bu yargılamada, karşımızda duran dirence rağmen, büyük emeklerle önemli eşikler atladık. Gerek kamuoyunun takibi, gerekse davanın katılanlarının örgütlü mücadelesinin de katkısıyla pek çok belgeyi ve olayı gün yüzüne çıkarabildik. Ne var ki önümüzde hâlâ uzun, zorlu bir yol ve karanlığı aydınlatma görevi var. Bütün failler yargılanıp ceza alana kadar vazgeçmeyeceğimiz bu mücadelede, sizi de gerçeklerin açığa çıkmasına katkı sunmaya, duruşmalara katılmaya davet ediyoruz."