19 Mayıs 2024 Pazar

Ankara katliamı 65. ayında: Hesap soracaksanız bizimle sokakta, duruşma salonlarında olun

Ankara katliamının 65. ayında, patlamanın gerçekleştiği Ankara Garı'nda 103 barış şehidini anan aileler, kendilerini adalet mücadelesinde yalnız bırakan sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilere sitem etti. Bugün görülecek duruşmanın değişen mahkeme heyetinden sonra davanın yeniden başlayacağına dikkat çeken 10 Ekim Barış Derneği, tüm kamuoyuna adalet mücadelesinde desteğe çağırdı. 

IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 103 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 10 Ekim katliamı 65. ayında. 10 Ekim Derneği, her ay olduğu gibi bu ay da katliamın gerçekleştiği Ankara Gar'ı önünde 103 barış şehidini andı. 

Barış şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu pankartın açıldığı anmada söz alan 10 Ekim Barış Derneği yöneticilerinden İhsan Seyhan, "Bugün anmamızı 09.30'da yapıyoruz; 10.00'da görülecek duruşmaya katılacağız. 65 aydır taze acımızla, adalet arayışımızla mücadelemize devam ediyoruz. Her gün aynı acıyla, emekle, kaybettiğimiz canlarımızı anıyoruz, her gün onlar için mücadele etmeye devam ediyoruz" dedi. 

10 Ekim'i asla unutturmayacaklarının altını çizen Seyhan, adalet arayışına ve mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

Başta 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenler olmak üzere; emek, barış ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

COŞGUN: MAHKEME SALONLARINI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Söz alan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşkun, bu ay ki anmanın ayrı bir özelliği  olduğuna dikkat çekti. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ankara katliamının 9. duruşması olduğun ve heyetin değiştiğini kaydeden Coşkun, "Bugün 4. ACM'de devam edecek yargılamada da yine tarihi noktada süreci değiştireceğiz. 7 Kasım 2016'dan bu yana devam eden dava sürecinde diğer sanık yargılamaları kapsamında tek bir sanıkla devam eden, yaklaşık 15 sanığın bulunmadığı, getirilmediği, kırmızı bültenle aranan sanıkların izlerine dahi bir verinin ortaya konulmadığı bu dosyada, biliyoruz ki insanlığa karşı suçlanan bir sanıkla bile olsa  boş sandalyelere devam etse bu süreç;  biz bitti demeden, biz sonuç almadan bu süreç devam edecek. Adalet talebimizin üstünde duramayacak hiç kimse. Gerçek olan bir şey olan var TC.'nin en büyük katliamı ortada, en büyük katliama adalet gelmedi. Adalet gelsin diye biz adaleti talep etmeden bıkmadan, usanmadan duruşmada olmaya devam edeceğiz” dedi. 

'İNSANLARI YAŞATMAK İÇİN BU DAVAYA DEVAM EDİYORUZ'
Daha önceki duruşmalarda, "sessiz olmaları” konusunda tehdit edildiklerini hatırlatan Coşkun, "Biz yüzbinlerce kez adalet çin bir araya geleceğiz. Gerçek er ya da geç bizim ısrarımızla, gerçekten bu davaya inancımızla ortaya çıkacak ve gerçek adalete o zaman ulaşacağız. Bu zamana kadar acıları olan insanlar olarak geldik; biz bu davadan sadece barışa olan talebini, bayrakları yere düşen insanları yaşatmak için bu davaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Barış şehidi Kormaz Tedik'in annesi Zöhre Tedik ise 5 yıldır yürüttükleri mücadelede başta yanlarında olan sendika, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler tarafından bugün yalnız bırakıldıklarını dile getirdi ve sitem etti. 

ANNE TEDİK: HESAP SORULACAKSA LAFLA DEĞİL MÜCADELE İLE SORULACAK
Tedik, katliamın hesabının lafla değil alanları ve duruşma salonlarını doldurarak, mücadele ile sorulacağının altını çizdi. "Bugün herkesin işi olabilir, bugün bu ülkede pandemi olabilir” diyen Tedik, şöyle devam etti: "İllaki barış, demokrasi, adalet isteyen Ankara ve Türkiye kamuoyu, bunu bilmeli. 10 Ekim aileleri; çocuklarımız, eşlerimiz, sevdiklerimizin hesabını sormak için bir daha böyle bir katliamın olmamasını hep dile getirdik. Burası bir barış alanıysa, keyfe keder kendiliğinden gelmez. Barış durarak gelmez. Hesap soracak diyorsak, lafta kalmayacak. Alanları, salonları doldurmakla olur.  Çocuklarımızı unuttuk da mı salonlar dolmuyor. Ağlamama bakmayın, sonuna kadar hesap sorulanan kadar; partilere, sendikalara gideceğim. Herkesin burada olması lazım; sendikaların, kitle örgütlerinin, partilerinin.”

BABA DELİ: KONUNUN MUHATABI OLANLAR SINIFTA KALDI
Dicle Deli'nin babası 10 Ekim Derneği Yöneticisi Faik Deli de, mahkeme heyetinin değişmesiyle dava yeniden başlayacağını söyledi. Deli, "Bu katliam bu meydanda yaşandığı günden bugüne kadar, bize bu meydanı, burada canlarını demokrasi ve barış mücadelesinde yitiren yoldaşlarımızın hatırasının kendilerine layık bir şekilde yaşatılması gerektiğini savunuyorduk. 5 buçuk yılın sonunda maalesef konunun muhatabı olan herkes sınıfta kaldı” diye konuştu. 

'10 EKİM UNUTULMAYACAK, UNUTTURMAYACAĞIZ'
Sadece 10 Ekim aileleri olmadıklarını dile getiren Deli; haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı demokrasi mücadelesi veren ve bunun bedelini canlarıyla ödeyen insanlar olduğunu belirtti. Deli, "Bunu bütün muhatapları olan kurumların; bugünkü mevcut iktidar da dahil olmak üzere buranın yapılmasında sorumlulukları, görevleri var. Bu bir sitem, eleştiri kim sorumluysa üstüne alması lazım, Meclis'te alınan kararın bugüne kadar hayata geçirilmesi bir utançtır. Buradan geçen her araç, o gün buradan parçalanan canlarımızın üzerinden geçer gibi, bize bunu yaşatıyor. Çağrı yapıyorum; birinci elden muhatabı Ankara Büyükşehir Belediyesi ise diğer kurumların da sorumluluğu vardır. Cumhurbaşkanı buraya geldi beylik laflar etti. Ana muhalefet parti lideri buraya geldi, parti liderleri buraya geldi 3 günlük ilan edilen ulusal yastan sonra ne oldu burası unutuldu mu? Unutulmayacak, unutturmayacağız. Eleştirilerimizi yüzlerine haykıracağız” ifadelerini kullandı. 

Anma, "10 Ekim'i unutma, unutturma” ve "Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek” sloganlarıyla sona ererken aileler, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın 9. duruşması için adliyeye geçti.