16 Nisan 2024 Salı

Ankara Kadın Platformu: Krize, savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı 8 Mart'a

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne çağrı yapan Ankara Kadın Platformu, "8 Mart Cuma günü Saat 12.30 da Sakarya Caddesinde Ankara'nın dört bir yanından gelen kadınlarla birlikte yoksulluğa, güvencesizliğe, savaşa, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze ve kazanılmış haklarımıza yönelik saldırılara karşı haklarımız ve hayatlarımız için bir arada olacağız" dedi.
Ankara Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin çağrı yapmak amacıyla Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Platform adına basın açıklamasını Yurdagül Çabat okudu. 8 Mart'ın tarihçesini anlatan Çabat, "Dayanışmayla mücadeleyi büyüttüğümüz, birbirimize güç kattığımız günün adıdır" dedi.
 
8 Marta giderken eşitsizliği, şiddeti ve sömürüyü değişen biçimleri ile bugün tekrar yaşadıklarını ifade eden Çabat, "Tüm dünyada gün geçtikçe etkisini arttıran ekonomik kriz ve baskı ortamının yarattığı iklimle birlikte, bedenimize ve emeğimize yönelen şiddet ve sömürü, tüm biçimleri ile artarak devam ediyor" diye kaydetti.
 
Kadınları ekonomik olarak zayıflatan, aileye bağımlı hale getiren, sadakaya, sosyal yardıma muhtaç bırakan düzeni kabul etmediklerini vurgulayan Çabat, "İnsanca yaşamak için güvenceli çalışma hakkımızı, eşit işe eşit ücret hakkımızı, sendikalarda örgütlenme hakkımızı, çocuk ve yaşlı bakımının kamusallaşmasını talep ediyoruz" diye belirtti.
 
'ÇOCUKLARIN HAYATLARINI KARARTMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ'
 
AKP İktidarı bir yandan çalışma yaşamına dönük hak gasplarını içeren yasal düzenlemelerle bir yandan da kadınların kazanılmış haklarına saldırdığının altını çizen Çabat, "Geçtiğimiz seçimlerde çocuk istismarcılarına idam ve hadım cezası tartıştıranlar bu seçimde çocuk istismarcılarını 'erken yaşta evlilik mağdurları' olduğu gerekçesiyle affetmekten bahsediyor! Erken yaşta evlilik diye bir şey yoktur, çocuk istismarı vardır! Bu istismarın korkunç bir hızla artmasından sorumlu olanlar da '9 yaşında çocuk evlenebilir' diyen, çocuk yaşta doğum yapanları gizleyen, Ensar'ı aklayan, tecavüzcülere, katillere iyi hal indirimleri uygulayan gerici erkek egemen düzendir. İstismarcıları affederek çocukların hayatını karartmanıza izin vermeyeceğiz" dedi.
 
Kadına yönelik şiddet uygulayanlara cezasızlığın arttığını söyleyen Çabat, "Kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli olan, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi yasasına aile düşmanı olduğu gerekçesi ile saldırmaya devam ediyorlar. Kadınların mücadelesi olmaksızın tecavüzcülerin, kadın katillerinin adil yargılanmadığı bir dönemde haklarımızdan asla taviz vermeyiz" diye konuştu.
 
'ERKEĞE BAĞIMLI ZİHNİYETİ KABUL ETMİYORUZ'
 
Kadınları çalışma yaşamından dışlayarak aileye mahkûm eden iktidarın, bir yandan boşanmayı zorlaştırmaya çalıştığını ve bir yandan da kadınların nafaka hakkına göz diktiğini belirten Çabat, Kadınları her koşulda erkeğe bağımlı kılan zihniyetinizi kabul etmiyoruz" diye kayditti.
 
Çabat konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz kadınlar hayatın her yerindeyiz. Hayatı her gün ve her gün yeniden üretiyoruz. Yaşamın bütün zorluklarını sırtlanıyoruz. Maruz kaldığımız bütün eşitsizliklere rağmen inatla ve ısrarla var olduğumuzu ve var olmaktan asla vazgeçmeyeceğimizi hatırlatıyoruz. Gücümüzü de buradan alıyoruz. Bunun için biz kadınlara olan öfkeleri. Bunun için 'Siz asla erkeklerle eşit değilsiniz.' demeleri... Çünkü korkuyorlar."
 
Fiilen sürdürülen OHAL'e karşı kadınlar olarak mücadele ettiklenini, hapishanelerde kadın tutsaklara uygulanan baskılara karşı yaşam hakkını savunmaktan vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Çabat, "Bugün ekonomik krizin üzerini örtmek için 'meyve-sebze yerine kurşun fiyatına bakın' diyenler, 'beka sorunu var' diyenlerin savaş politikaları, baskı ve şiddet ortamını arttırıyor. Savaş kadın ve çocuklar için açlık, yoksulluk, taciz, tecavüz ve ölüm demektir, Ortadoğu'da sürdürülen savaş yine en çok kadınları, çocuları vuruyor. Mülteci kadınlara yönelen şiddetin boyutları katlanarak artıyor. Kadınlar olarak savaş karşıtı olmaktan, barış talep etmekten asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.
 
Yurdagül Çabat, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Kadınların sokakta olmasından, bir arada olmasından korkanlara tekrar hatırlatalım: bizleri yasaklarla, baskılarla sindiremezsiniz. Yıllardır olduğu gibi yine sokaklardayız, yine dayanışmayla mücadelemizi büyütüyoruz! Her şeye ve her türlü baskıya, kadın düşmanı yasalara rağmen eşitlik ve özgürlük için direnen, üreten, itaat etmeyen ve mücadele eden kadınlar ve LGBTİ+ bireyler var. Bu korkunç tabloyu değiştirebilecek umudumuz, direncimiz ve gücümüz var. Bizler bu kararlılıkla mücadelemize devam ediyoruz.
 
"İşte, okulda, mahallede, sokakta… Kadınların bir arada ve güçlü olmasının yaratacağı selin önünde hiçbir engel duramaz! 8 Mart Cuma günü Saat 12.30 da Sakarya Caddesinde Ankara'nın dört bir yanından gelen kadınlarla birlikte yoksulluğa, güvencesizliğe, savaşa, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze ve kazanılmış haklarımıza yönelik saldırılara karşı haklarımız ve hayatlarımız için bir arada olacağız."