3 Mayıs 2024 Cuma

Ankara Kadın Platformu: Kadın düşmanlarına karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğiz

Las Tesis dansı yaptıkları için gözaltına alınan kadınlarla dayanışma içinde olacaklarını kaydeden Ankara Kadın Platformu, kadın düşmanlarına karşı her alanda mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Ankara Kadın Platformu, geçen hafta Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) hedef göstermesinin ardından Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde Las Tesis dansı yaptıkları için gözaltına alınan kadınlar ile dayanışmak amacıyla Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, platform adına açıklamayı Ankara Üniversitesi öğrencisi Nazlı İkray Öztay okudu.

Birçok ülkede kadınların özgürlük ve eşitlik yönündeki taleplerini dile getirmek adına gerçekleştirdikleri Las Tesis dansı eylemlerinin, son birkaç haftadır tüm dünya gündemini sarsan bir hale geldiğini vurgulayan Öztay, kendilerinin de dünyanın her yerinde yayılan dans eylemini Cebeci Kampüsü'nde gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

Ancak eyleme iki gün kala TGB'nin kadınları hedef gösterdiğini hatırlatan Öztay, "Bütün bu somut durumlar karşısında üniversiteler değerlerin dışında kadın düşmanı bir açıklamanın kampüslerinde yapılamayacağını söyleyerek TGB'yi mor boyalarla karşılayan kadınlar hemen ardından 24 Aralık 2019 tarihinde polis tarafından apar topar gözaltına alınmış, hukuksuz bir şekilde 7 saat gözaltında tutulmuş, avukatlarıyla görüşmeleri olabildiğince ertelenmiştir" dedi.

Tepkilere rağmen kadınların eylemlerini gerçekleştirme konusunda iradelerinden ödün vermediğini vurgulayan Öztay, 25 Aralık'ta Las Tesis dans eylemini Siyasal Arka Bahçe'de gerçekleştirmeyi kararlaştırdıklarını ancak dansın başlamasına bir saat varken okula yüzlerce polis yığıldığını ve kadınların yalnızlaştırılmaya çalışıldığını kaydetti. Cebeci Kampüsü'nün, tarihi boyunca ilerici değerlere sahip, eleştirel ve akılcı bir yöntemle sosyal bilimlere öncülük eden bir kampus olduğunu hatırlatan Öztay "Akademik bir kırım ile başlayan süreç gördüğümüz üzere sonlanmamış, aksine tüm devlet organları kullanılarak gerek öğrencilerin, gerekse kadınların üzerinde tahakküm kurulma çabasından vazgeçilmemiştir" diye belirtti.

"Bütün bunların yanında son günlerde meclisten yeniden geçirmeye çalıştıkları cinsel istismara af yasasıyla tecavüzcüleri koruyarak kadınlara, çocuklara saldırmaya devam etmektedir" diyen Öztay, şu ifadeleri kullandı: "Kadınlar bundan önce tecavüzcülere af yasasını nasıl geçirtmediyse, kadın düşmanı politikalara karşı her gün inatla isyanlarını sokağa taşıdıysa yine iktidarın karşısında dikileceklerdir. Kampüslerde, işyerinde, sokakta, evde hayatımızın her yerinde kadın düşmanlarının karşısına mor boyalarımızla isyanımızla çıkmaya devam edeceğiz."