16 Nisan 2024 Salı

Ankara Gençlik Örgütleri: 301 madencinin katili sermaye düzenidir

Gençlik örgütleri, Soma Katliamının 6 yılı nedeniyle Ankara'da açıklama yaptı. Hayatını kaybeden 301 madencinin katilinin sermaye düzeni olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Öfke katillerin peşini bırakmayacak" mesajı verildi.

Gençlik Örgütleri, 100. Yıl Mahallesi, madenci duvarı önünde 13 Mayıs 2014'de gerçekleşen Soma Katliamı'na ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya, SGDF, Gençlik Komiteleri, Devrimci Gençlik Birliği, HDK Gençlik Meclisleri, Devrimci Gençlik Dernekleri, Gençliğin Devrimci Güçleri, Yeni Demokrat Gençlik ve Karala katıldı.

Saygı duruşunun ardından açıklamayı okuyan Çağla Çakır, Soma Katliamının yok sayılmak istendiğini hatırlatarak, "Haklarını arayan madenci ailelerine saldırdılar, madencileri Yusuf Yerkellerle yerde tekmelediler" dedi.

Soma madenlerinin sahibi Alp Gürkan'ın beraat ettirildiği vurgulayan Çakır, dosyada tutuklanan kişilerin infaz yasasıyla cezalarında indirim uygulandığına dikkat çekti.

"301 madencinin katili sermaye düzenidir" diyen Çakır, sermaye ile iktidarın 6 yılın ardından hala can almaya devam ettiğini söyledi.

'İKTİDAR İŞÇİ KATİLLERİNİ SOKAĞA SALIYOR'
Çakır, bugün yaşanan salgın koşulunda milyonlarca işçinin çalıştırılmaya devam edildiğini belirtti ve ekledi: "Sermayenin kar hırsı için dün nasıl 301 işçiyi öldürüldüyse bugün de işçiler salgın nedeniyle güvencesiz ve sağlıksız koşullarda ücretli izin hakkı gasp edilerek zorla çalıştırılıyor ve ölüme terk ediliyor. İktidar salgın koşullarını fırsat bilip infaz yasasıyla işçi düşmanı katilleri ve patronları sokağa salarken; ücretli izin hakkı için eylem yapan işçileri ise gözaltına alıyor."

Gençlik olarak sermayenin değil, işçilerin yanında olacaklarının altını çizen Çakır, "Acımız kadar öfkemiz de hala tazedir. Bu öfke katillerin peşini bırakmayacak" diye konuştu.

Açıklamanın ardından gençler, madenci duvarına kırmızı karanfil bıraktı.