6 Mayıs 2024 Pazartesi

Ankara gece yürüyüşünde kadınlar haykırdı: Bu düzeni yıkacağız

Ankara'da gece yürüyüşü için bir araya gelen kadınlar, kazanımlarına yönelik saldırıda bulunan erkek egemen düzeni yıkacaklarını haykırdı. Kadınlar başta Aysel Tuğluk olmak üzere hasta kadın tutsaklar ve tüm kadın tutsakların serbest bırakılmasını istedi, "Gülistan Doku nerede" diye sordu. Özsavunma vurgusu yapılan eylemde, savaş ve işgallere karşı kadınların isyanı dile getirildi.

Ankara'da gece yürüyüşü için Madenciler Anıtı'nda toplanarak Sakarya Caddesi'ne yürümek isteyen kadınlar ve LGBTİ+'lar, anıtın polis ablukasına alınması üzerine Çankaya Belediyesi önündeki caddede buluşarak Sakarya Caddesi'ne yürüdü.

ÖZSAVUNMA VURGUSU
"Ataerkiye kafa tutuyoruz", "Erkek egemenliğine karşı özsavunmayı kuşan", "Fiyatlar kanatlandı uçuyor", "Yoksulluğun bedelini biz ödemeyeceğiz", "Kadınlar barışta ısrarcı", "Özgürlüğüme gölge etme", "Jin, jiyan, azadî", "Batsın bu erkek dünyası" pankartlar ve dövizler taşıyan kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın cinayetleri politiktir", "Zıpla, zıpla, zıplamayan Tayyip'tir" sloganlarını attı.

Ankara'daki gece yürüyüşünde bir araya gelen binlerce kadın, kadın katliamlarının engellenmesi için önleyici politikaların devreye girmesini ve İstanbul Sözleşmesi'ne tekrar dönülmesi taleplerini içeren dövizler taşıdı, sloganlar attı. Eylemde, kadına yönelik şiddete karşı özsavunma vurgusu yapıldı.

Kadınlar, "Gülistan tû kî ye" diyerek, Dersim'de kaybedilen Gülistan Doku'nun akıbetini sordu, savaş karşıtı sloganlar attı.
 
'ERKEK EGEMEN SİSTEME KARŞI SOKAKLARDAYIZ' 
Yürüyüşün ardından kadınlar ortak açıklama yaptı. Açıklama Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu. Ortak açıklamayı okuyan Bilgi Kahraman, "Günden güne artan sistematik baskı ve her türlü şiddet ile hayatımızı zindan eden erkek egemen sisteme karşı sokaklardayız, meydanlardayız. Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Günden güne dayanışmamızı büyüterek üniversiteleri ve belediyeleri ele geçiren işgalci kayyum zihniyetle her alanda mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Üniversitelerdeki eril bilim diline, cinsiyetçi akademik kültüre, heteronormatif eğitim sistemine karşı isyanımız var. İtirazımız var" dedi.
 
'SAVAŞA KARŞI BARIŞI HAYKIRACAĞIZ' 
Rojava, Filistin, Afganistan, Suriye, Ukrayna'da süren savaş ve işgal politikalarına değinen Kahraman, "Biz Rojava'da, Filistin'de, Afganistan'da, Suriye'de, Ukrayna'da, dünyanın dört bir yanında savaştan en çok etkilenen, göçe zorlanan, yara alan savaşın bütün kirli yüzünü gören ve açığa çıkaran Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Çerkes kadınlarız. Bizler emeği sömürülen dışlanan mültecileriz. Savaşlardan en çok zarar görenleriz. Herkes şunu bilsin ki yüzyıllardır farklı coğrafyalarda sürdürülen savaşlara karşı biz kadınlar barışı haykırmaya devam edeceğiz. Bu bir yaşam mücadelesidir: Feminist isyandayız. Bu topraklardaki kadınlar olarak, savaşın ne olduğunu bizler çok iyi biliriz. Biz, barışı örgütlemek için mücadele eden kadınlarız" dedi.

'KADIN SİYASİ TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN'
"Hasta olduğu halde hapishanede tutulan Aysel'in sesiyiz. Tutsak edilen ve siyaset yapma hakları ellerinden alınan Sabahat'ız, Figen'iz, Gültan'ız, Ayşe'yiz, Semra'yız" şeklinde konuşan Kahraman, kadın hasta tutsaklar ve Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk başta olmak üzere kadın siyasi tutsakların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

'EMEĞİMİZE EL KOYAN ERKEKLERİN, PATRONLARIN YAKASINDAYIZ'
Kadın emeği sömürüsüne de dikkat çeken Kahraman, kadın işçilerin direnişlerini hatırlattı, "Hayatı var eden, karşılıksız bakım emeği vererek çocukların, yaşlıların bakımını üstlenen, içlerine hapsetmeye çalıştığınız evlerin bitmeyen işlerini üstüne yıktığınız kadınların isyanını duyuyor musunuz? Emeğimize sahip çıkmak için buradayız! Emeğimize el koyan kocaların, babaların, patronların yakasını bırakmayacağız" diye konuştu

'KAZANIMLARIMIZA GÖZ DİKEN BU DÜZENİ YIKACAĞIZ'
İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı, nafaka ve kürtaj hakkına yönelik saldırılara da değinen Kahraman, "İstanbul Sözleşmesi'nden ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi tekrar tekrar haykırıyoruz. Kadınları sömürmeye doymayan kutsal aileyi ve erkekleri korumak için boşanmayı zorlaştıran, kazanılmış haklarımıza göz diken bu düzeni yıkacağız" diye vurguladı.

'BİRBİRİMİZDEN GÜÇ ALARAK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Kadınlara, çocuklara, LGBTİ+'lara yönelik şiddet, ayrımcılık, nefret söylemlerinin kadınları yıldırmadığını söyleyen Kahraman, "Birbirimizden güç alarak birbirimize umut olarak feminist mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" diye vurguladı.

Açıklamanın ardından kadınlar müzik eşliğinde dans etti, halay çekti ve sloganlarla yürüyüş tamamlandı.