30 Nisan 2024 Salı

Ankara Emniyeti’ndeki işkence iddiaları Meclis’e taşındı

HDP Milletvekili Kerestecioğlu, Ankara Emniyeti’nde artan işkence iddialarıyla ilgili olarak Meclis’te soru önergesi verdi.
 

Halkların Demokratik Partisi  (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara Emniye’tindeki işkence iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Kerestecioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde işkenci iddiaları ile ilgili bilgiler paylaştı.

“Ankara Emniyeti’nde işkence yapıldığına ilişkin iddialar sıklıkla kamuoyu gündemine gelmektedir. Son olarak 17.01.2022 tarihinde FETÖ/PDY soruşturması kapsamında farklı şehirlerde gözaltına alınan kişilerin Ankara TEM Şubesine getirildiklerine ve burada 7 gün boyunca ağır işkence gördüklerine ilişkin haberler basına yansımıştır” diyen Kerestecioğlu, söz konusu iddiaların Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından incelenerek raporlaştırıldığı ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

“Ancak Gökhan Türkmen isimli kişi sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda, Ankara TEM Şube’de daha önce 271 gün gözaltında kaldığını, burada 9 ay boyunca işkence, taciz ve hakarete maruz bırakıldığını, bu süreçte 30 kilo verdiğini beyan etmektedir.  Esra Yurt isimli başka bir yurttaş ise gözaltındayken uzun boylu, sarışın bir kadın polis tarafından ayaklarının altına asit sürüldüğünü anlatmakta, ayak tabanlarındaki yanık izlerinin görüntüsünü paylaşmaktadır” bilgisini veren Kerestecioğlu, yine Ankara Emniyeti’nde ‘mülakat’ adı altında hukuka aykırı sorgulamanın yapıldığını belirtti.

“Ankara Emniyeti’ndeki işkence iddialarında adı geçen personel ile birlikte, şimdiye kadar kendisine sorulan hiçbir iddiayı araştırmayan ve farklı bir suç için de olsa işkence yapılması için açık talimat veren İçişleri Bakanı da yapılan işkenceden sorumludur” diyen Kerestecioğlu, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

- 17.01.2022-25.01.2022 tarihleri arasında Ankara TEM Şube’de işkence yapıldığına ilişkin iddialar hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

- Gökhan Türkmen ve Esra Yurt’un üzerlerinde fiziksel kanıtı da bulunan işkence iddiaları hakkında herhangi bir inceleme yapılmış, sorumlular tespit edilmiş midir?

- Aynı konumda olan çok sayıda kişinin varlığı Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından da ileri sürülmektedir. Bu kişilerin kimliği ve durumlarıyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmakta mıdır?

- İşkencenin suç olduğunu ve cezalandırılabileceğini bildiği halde işkence yapılması talimatı veren bir şahsın İçişleri Bakanı olarak işkenceyle etkin mücadele yürüteceğini düşünüyor musunuz?

- Yıllardır ardı arkası kesilmeyen işkence iddialarını araştırmayan ve işkenceyi teşvik eden sözler sarf eden İçişleri Bakanı görevde kalmaya devam edecek midir?