19 Mayıs 2024 Pazar

Ankara Barosu: Salda Gölü için suç duyurusunda bulunduk

Ankara Barosu, dün sit alanı olan Salda Gölü'nde inşaata başlanması üzerine suç duyurusunda bulundu.

Millet Bahçesi yapılacağının açıklanmasıyla gelen eleştirilerin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın "Hiçbir şekilde betonlaştırmayacağız" dediği Burdur Salda Gölü'nde dün iş makineleri çalıştı. Ankara Barosu, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Suç duyurusunda, "Salda Gölü ve bulunduğu alan 383 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Hükümleri uyarınca Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir. Salda Gölü ve çevresi 1. derece Sit alanı, Sulak Alan, Önemli doğa alanı ayni zamanda da 'Salda gölü Tabiat Parkı' dır. Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen alanlarda 19/f maddesi uyarınca 2863 Sayılı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde alınan Sit kararları aynen geçerli olacaktır." denildi. 

Dilekçede, "Mutlak koruma altında olmasına rağmen 12.04.2020 tarihinde "SALDİV" olarak anılan bölgede yaklaşık 5 dekarlık kumluk alan iş makinaları ile tahrip edilmiş ve bu alandaki kumlar taşınmaya başlanmışlardır. Yapılan bilimsel çalışmalarda, kumluk alanın biyomineralizasyon sonucu oluşan canlı yapılar olduğu tespit edilmiştir. Bilim insanları, taşınan bu kumların, taşıdıkları yerde kararacağını ifade etmekte, kumların alındığı yerlerin adeta bir canlının vücudunda açılan yaralar gibi olduğunu, artık orayı restore etmenin imkansız olduğun ifade etmektedir. Ancak ne var ki Salda'nın önemine karşın, basına da yansıyan ve kamunun vicdanını oldukça rahatsız eden hadise ile karşı karşıya kalınmıştır. Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan doğal sit alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) niteliğindeki Salda Gölü'nde geçtiğimiz günlerde yapımına başlanan Millet Bahçesi projesi kapsamında milyonlarca yılda oluşan ve göle özelliğini veren beyaz renkli kumlar göl kıyısına inen iş makineleri ve kamyonlar ile Halk Plajı olarak kullanılan bölgeye taşınmaya başlanmıştır." ifadesi kullanıldı. 

Suç duyurusunda şunlar kaydedildi: 

"Covid-19 salgını gerekçesiyle giriş çıkışların yasak olduğu şantiye alanında sürdürülen hummalı çalışmalar sırasında, yetkililerin gölün doğal dokusuna zarar verilmeyeceğine ilişkin olarak daha önce yaptığı açıklamalarına rağmen Salda Gölü'nün kumullarının, söz konusu salgın sebebi ile ziyarete kapatılıp alanın boşluğu fırsat bilinerek taşınarak tahrip edilmesi dikkat çekmektedir" denilen suç duyurusunda, gelişmeler hakkında bilgi verilerek şu ifadelere yer verildi:

"2863 sayılı yasanın 65.maddesinde 'Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile (…) (1) izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. (1) Bu Kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.' düzenlemesi yer almaktadır. Kum çekilmek suretiyle alanın tahrip edilmesi açıkça 2863 sayılı Kanununun 65.maddesini ihlalidir. Bu emri veren ve emri yerine getiren kamu görevlileri ile denetim ve gözetim yükümlülüğü ihmal edenler dahil tüm kişiler bu suçun işlenmesine doğrudan iştirak etmiştir.

"Yukarıda açıklanan ve re'sen tespit edilecek diğer nedenlerle; kasten veya ihmalen suçu işleyen ve işlenmesine iştirak eden şüphelilerin tespit edilerek, eylemlerine uygun 2863 sayılı yasanın 65.maddesinde yer alan suç nedeniyle gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davası açılmasını vekâleten arz ve talep ederiz."